2003010638 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Verorikosten tutkinta-ajat pitenevät

Julkaistu: 5.11.2003 18:09

Myös muiden talousrikosten selvittäminen on hidastunut

Verorikosten tutkinta-ajat pidentyvät, eikä poliisilla ole nykyisillä voimavaroilla mahdollisuuksia nopeuttaa rikosten tutkintaa.

– Vuosi vuodelta tutkittavia rikoksia jää varastoon yhä enemmän. Näin tutkittavien tapausten määrä kasautuu, kertoo rikostarkastaja Tapio Kalliokoski keskusrikospoliisista.

Vuonna 1997 poliisi kykeni tutkimaan yhtä monta epäiltyä talousrikosta kuin oli tehty ilmoituksia. Sittemmin tutkittujen tapausten ja tehtyjen ilmoitusten suhde on huonontunut.

Monimutkaisuushidastaa tutkintaa

Räjähdysmäisiä muutoksia rikosilmoituksissa ei kuitenkaan ole tapahtunut, vaan määrä on pysynyt 1990-luvun lopulta 900:ssa. Juttujen monimutkaistuminen ja avoin globaali talous tietävät kuitenkin sitä, että tutkinta-ajat pitenevät. Kuittikauppaan on hankala päästä käsiksi, ja toisinaan tiedonsaanti on hidaste.

– Kun omaisuutta häivytetään konkurssitapauksessa vaikkapa Kanaalin tai Karibian veroparatiiseihin, tutkinta-apupyyntöön vastauksen saaminen saattaa kestää puoli vuotta. Virosta vastauksen 1–2 kuukaudessa, Kalliokoski kertoo.

Baltian maidenEU-jäsenyys mietityttää

Baltian maiden tuleva EU-jäsenyys on ollut muun muassa ammattiyhdistysliikkeen huolena. Se mietityttää myös poliisia.

– Viron tuleva EU-jäsenyys voi olla ongelma. Meitä poliisissa lähinnä askarruttaa, miten paljon yritykset tosi asiassa siirtyvät Suomenlahden eteläpuolelle, Kalliokoski sanoo.

Kalliokosken mukaan on vaarana, että Viroon perustetaan pöytälaatikkofirma, jota käytetään vain vero- ja muiden velvollisuuksien kiertoon, kun yritys tosiasiallisesti toimii Suomessa.

Verorikokset ovat merkittävin talousrikollisuuden laji. Sen tuottamat menetykset Suomelle ovat arviolta miljardi euroa. Talousrikollisuus kokonaisuudessaan aiheuttaa kansantaloudelle arviolta viiden miljardin euron menetykset.

Kalliokoski kertoi näkemyksistään keskiviikkona Helsingissä järjestetyssä talousrikosseminaarissa.

Tuoreimmat osastosta