200307718 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ranska sai lisäaikaabudjettivajeensa hoitoon

Julkaistu: 4.11.2003 20:16

Suomi eivastustanutenemmistöä

EU-maiden valtiovarainministerit eivät tuominneet eilen riittämättömiksi Ranskan tähänastisia toimia budjettivajeensa pienentämisessä. Vain Hollannin, Itävallan ja Ruotsin valtiovarainministerit olisivat halunneet panna Ranskan jo nyt koville Euroopan komission suosituksen mukaisesti.

Ranska sai kolme viikkoa lisäaikaa laatia liiallisen budjettiylijäämän hoitoon uuden ohjelman, joka pudottaisi maan julkisen vajeen alle kolmeen prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Vaikka Suomen valtiovarainministeri Antti Kalliomäki (sd.) arvosteli kovin sanoin Ranskan julkisen talouden hoitoa, hän ei asettunut kuitenkaan äänestyksessä poikkiteloin enemmistöä vastaan.

– Kaikkihan myöntävät, että Ranska ei ole tehnyt riittävästi. Haluamme kuitenkin parhaan lopputuloksen, jolla ei ole talouteemme negatiivisia vaikutuksia. Ranska saa nyt kolmen viikon luoton – ei sen enempää, sanoo Kalliomäki.

Itävallan ja Hollannin valtiovarainministerit olisivat valmiita aloittamaan vakaussopimuksen sääntöjen mukaan Ranskaa vastaan jo sakkomenettelyn, ellei maa yritä tosissaan pienentää julkista vajettaan alle vakaussopimuksen sakkorajan jo ensi vuonna.

Ranska lupaa tehdä tämän aikaisintaan vuonna 2005, mihin enemmistö ministereistä tuntuu tyytyvän.

Kalliomäki ei halua sakottaa Ranskaa

Kalliomäkikään ei uhkaile Ranskaa vielä sakoilla.

– Tässä tarvitaan kompromissi, joka saa taakseen mielellään kaikki. Täytyy kuitenkin löytää sellainen yhteisymmärrys, jonka sisältö kestää kaikki vakaussopimukseen liittyvät lailliset perusteet, hän muistuttaa.

Kalliomäki uskoo vakaussopimuksen sallivan joustot.

–  Olen kuunnellut ihmetellen juristien tulkintoja, kuinka paljon pykäliin on varattu joustovaraa, hän sanoo.

Kalliomäki pelkää kuitenkin korkojen nousevan, jos EU-maat tekevät liian joustavia päätöksiä budjettivajeiden suhteen.

– Pienen maan näkökulmasta – joka on hoitanut asiansa hyvin – olisi todella hankalaa näkymä, jos muiden syntien kautta korkokehitykseen tulisi kielteisiä vaikutuksia, hän sanoo.

Tuoreimmat osastosta