20030712 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Laiska Puola voi menettäämiljardeja EU:n rakennerahoja

Julkaistu: 31.10.2003 18:58

Puola edennyt hitaasti jäsenyyden valmisteluissa

Brysselin silmissä uusista jäsenmaista selvästi laiskimmin EU:n laatukriteerejä toteuttanut Puola voi pahimmassa tapauksessa menettää miljardeja euroja sille ensi budjettikaudella luvassa olevasta lähes 100 miljardista eurosta.

Euroopan komission raportissa arvostellaan ankarasti Puolaa kyvyttömyydestä saattaa jäsenvalmistelut unionin vaatimalle laatutasolle ensi kevääseen mennessä.

Komission mukaan ensi toukokuussa unioniperheeseen liittyvistä maista Puola on edennyt selvästi laiskimmin EU:n edellyttämissä jäsenvalmisteluissa. Itäisen Keski-Euroopan sydänmaa on laiminlyönyt velvollisuuksiaan peräti 50 asiakokonaisuudessa, jotka ovat yhä kaukana unionin edellyttämistä vaatimuksista.

Puola voi jäädä paitsi useita miljardeja euroja rakennerahastoavustuksia budjettikaudella 2007–2013, mikäli maa ei ryhdy nopeasti vauhdittamaan muutosurakkaansa.

Valtaosa unionin rakennerahastoista on määrä osoittaa erityisesti yhä alkeellisin menetelmin toimivan maatalouden remontoimiseen ja syrjäisten ja köyhien alueiden elvyttämiseen.

Tuntuva summa on luvassa myös moottoriteiden ja uudenaikaisten puhdistuslaitosten rakentamiseen.

Pääministeri vähätteleeEU-raportin nuhteita

Viivyttely asiakohtien saattamisessa unionin laatutasolle voi uhata vakavalla tavalla myös Puolan tulevaa elintarvikevientiä, sulkea satakunta lihanjalostustehdasta ja kymmeniä meijereitä, ellei niitä saada toukokuuhun mennessä EU:n edellyttämälle hygieniatasolle.

Leszek Millerin vähemmistöhallitus on ottanut hyvin vähättelevin asentein vastaan Brysselistä ensi viikolla saapuvan ripityksen, sillä pääministeri uskoo komission uhkailujen jäävän vain teorian tasolle.

Myöskään maan parlamentin sejmin Eurooppa-komission puheenjohtaja Jozef Oleksy ei pidä unionin raportin ennakkotietoja kovin hälyttävinä.

Tuoreimmat osastosta