200301146 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Metsäteollisuuden ahdinkoei näy Pöyryn tuloksessa

Julkaistu: 31.10.2003 17:23

Myös konsulttiyhtiö aikoomaksaa lisäosinkoa omistajilleen

Konsulttiyhtiö Jaakko Pöyryn heinä–syyskuun tulos oli selvästi vuoden takaista parempi, ja sitä tulee olemaan myös koko vuoden tulos. Yhtiö aikookin maksaa ylimääräistä osinkoa ensi keväänä.

Pöyryn liikevaihto pysyi viime vuotisella tasollaan 96 miljoonassa eurossa, mutta liikevoitto ja tulos tuplaantuivat. Tulos ennen satunnaiseriä oli katsauskaudella 6,2 miljoonaa euroa. Koko vuosi on mennyt Pöyryllä edellistä paremmin. Syiksi yhtiö mainitsee hyvin toteutuneen kustannuskuurin ja markkina-aseman vahvistumisen.

Pöyry jakaa toiminnan nykyisin kolmeen liiketoimintaryhmään, jotka ovat metsäteollisuus, energia sekä infrastruktuuri ja ympäristö.

Kaikki ryhmät paransivat liikevoittoaan, mutta suurin ilon aihe Pöyrylle on tappioita vuosi sitten roiskineen energia-ryhmän nousun voitolliseksi.

Yli 40 prosenttia liikevaihdosta tuova metsäteollisuuden konsultointi kannatti paljon paremmin kuin asiakasyritysten tuloksista olisi voinut päätellä. Vaikka metsäteollisuuden investoinnit ovat yleisesti vähäisiä, kysyntä Kiinan ja Brasilian kaltaisilla kehittyvillä markkinoilla pitää konsultit kiireisinä.

Koko vuoden tulosta parantaa pääkonttorikiinteistöstä saatu 11 miljoonan euron myyntivoitto.

Tilauskantavahvistunut

Energia-liiketoimintayksikön näkymät ovat paremmat, sillä sekä uusiutuvien että perusenergioiden tuotannossa investoidaan. Infrastruktuuri- ja ympäristö-konsultoinnin yhtiö sanoo kasvavan vakaasti.

Pöyryn tilauskanta oli syyskuun lopussa 325 miljoonaa euroa, kun se vuosi sitten samaan aikaan oli noin 300 miljoonaa. Maininnan arvoinen on toiseksi suurimman liiketoimintaryhmän eli infrastruktuurisuunnittelun 30 prosenttia kasvanut tilauskanta, joka on nyt lähes 130 miljoonaa euroa.

Kolmannella neljänneksellä saaduista tilauksista merkittävin on Stora Enson Veracel-sellutehdasprojekti Brasiliassa. Pöyryn kantaa tilauksesta kirjautui nyt 10 miljoonaa euroa.

Pöyryn tase ja rahoitusasema on vahva. Yhtiön omavaraisuusaste on yli 50 prosenttia, ja kassavarat ylittävät reippaasti korolliset velat. Tarpeettoman vahvan taseen päällä istuva yhtiön hallitus ehdottaakin ensi kevään varsinaiselle yhtiökokoukselle lisäosingon maksamista.

Pöyryn arvio kokonaisosingoksi on 0,90–1,10 euroa osakkeelta.

Tuoreimmat osastosta