20030780 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pääomamarkkinat luottavat Schwarzeneggeriin

Julkaistu: 30.10.2003 19:02

Republikaani Arnold Schwarzeneggerin ryhtyminen Kalifornian osavaltion vetäjäksi on innostanut vitsinvääntöön, ja jotkut epäilevät kookkaan itävaltalaisen mahdollisuuksia hoitaa johtamansa osavaltion budjettiongelmat kuntoon. Ainakin pääomamarkkinat näyttäisivät kuitenkin toistaiseksi luottavan Schwarzeneggeriin. Tuottovaatimukset eivät ole lähteneet nousuun hänen valintansa jälkeen.

Elokuun alussa, ennen Schwarzeneggerin ilmoitusta ryhtyä ehdokkaaksi, Kalifornian kolme- ja viisivuotiset lainat tuottivat enemmän kuin riskittöminä pidetyt samanpituiset valtion viitelainat. Viisivuotisessa lainassa tuottoero oli 0,41 prosenttia. Kolmivuotisessa lainassa tuottoero oli 0,39 prosenttia.

Schwarzenegger nousi heti ehdokkaaksi ryhtymisen jälkeen gallupien kuninkaaksi. Samaan aikaan myös osavaltion lainojen ja liittovaltion viitelainojen tuottoero alkoi kaventua nopeasti.

Toisaalta liittovaltion viitelainat ja Kalifornian liikkeeseen laskemat obligaatiot eivät ole esimerkiksi verotusominaisuuksiltaan samanlaisia. Osavaltion lainan vertaaminen valtion viitelainaan antaa liian hyvän kuvan osavaltion lainalle annetusta riskilisästä.

Vertailukelpoinen riskilisä saadaan vertaamalla tuottoeroa AAA-luottoluokituksen saaneisiin osavaltion lainoihin. Surkean julkisen taloutensa vuoksi Standard & Poor’s antaa Kalifornialle luokituksen BBB. Tämä tietää automaattisesti sitä, että sijoittajat vaativat parempaa tuottoa. Sen jälkeen, kun Schwarzenegger ilmoitti ehdokkuudestaan, Kalifornian lainojen tuottoero on kuitenkin hieman kaventunut myös AAA-luokituksen saaneisiin osavaltion lainoihin.

Elokuussa viisivuotisen lainan tuottoero oli 0,77 prosenttia, kun se keskiviikon markkinapäivän päätteeksi oli 0,54 prosenttia. Kymmenvuotisen lainan tuottoero tippui myös. Elokuussa ero oli 0,65 prosenttia ja uusimman noteerauksen mukaan 0,58 prosenttia.

Pääomamarkkinat eivät näytä toistaiseksi hinnoittelevan Kalifornian lainoihin erityistä Arska-lisää. Silti osavaltion keskiviikkona liikkeeseen lasketun 1,8 miljardin dollarin lainan tuottoero AAA-luokituksen saaneisiin lainoihin oli historian toisiksi suurin. Fiskaaliset vaikeudet näkyvät hinnoittelussa.

Pääomamarkkinoilla on tapana antaa sanktioita sen mukaan, miten lainanottaja talouttaan hoitaa. Esimerkiksi Suomen lainojen tuotot tippuivat 1990-luvulla, kun reittaukset paranivat. Nyt Suomi on eurooppalaisten obligaatiomarkkinoiden priimatavaraa ja tuottovaatimukset Euroopan alhaisimmat.

Mahtavan Kalifornian osavaltion mahtavat budjettivaikeudet sisältävät riskin. Toistaiseksi tuottovaatimukset ovat vaikeuksista huolimatta tippuneet maltillisesti eivätkä nousseet. Sijoittajien mielestä maltilliset tuottovaatimukset johtuvat siitä, että obligaatiomarkkinoilla on ollut tarjonta vähäistä.

Schwarzeneggerin työsarka saattaa osoittautuu paljon luultua suuremmaksi. Syyskuisissa vaaleissa pois potkittu ex-kuvernööri Gray Davis leikkasi osavaltion menoja 30 miljardilla dollarilla. Marraskuussa virkansa aloittavalle Isolle Arnoldille jäi Davisin budjettileikkausten jälkeenkin vielä 8 miljardin alijäämä hoidettavakseen.

Sittemmin on käynyt ilmi, että ainakin kymmenen miljardia Davisin budjettisaavutuksista olisikin pelkkää kirjanpidollista temppuilua.

Standard & Poor’sin mukaan Kalifornian metsäpalot eivät kuitenkaan vaikuta luottoluokitukseen, sillä palojen kustannuksista vastaa pääasiassa liittovaltio.

Tuoreimmat osastosta