200307100 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Järki ja tunteet

Julkaistu: 30.10.2003 16:39

Antiikin ostajaei tavoittelevoittoa –hyvä kauppaon tärkeämpää

Keräily on sydämen asia, hyvin harva ostaa esineen sijoitusmielessä, vakuuttaa antiikkikauppias Wenzel Hagelstam Hagelstamin Huutokaupoista.

– Työkseen ostavat ammattilaiset ovat tietysti eri asia, mutta kyllä tavallinen ostaja kiintyy esineeseen.

Keräilyn viehätys perustuu niukkuuteen: haluttua keräilykohdetta on niukasti saatavilla ja rahaakin on tavallisella ostajalla yleensä rajoitetusti. Kun haluttu esine on löytynyt, alkaa kilpailu. Kuinka arvokas esine on, kuinka saisin sen mahdollisimman hyvään hintaan ja onnistunko lainkaan? Kilpailu, voitto ja onnistumisen tunne kirittävät keräilyä.

Keräilymarkkinat ovat sirpaloituneet. Aikaisemmin keräilijöiden ehdottomia suosikkeja olivat muun muassa vanha hopea ja Arabian tuotanto.

Uudet keräilijät,uudet tavat

Nyt nuoret keräilijät etsivät design-esineitä ja huonekaluja. Asunto töölöläisessä funkistalossa innoittaa Merivaaran metsästykseen tai jugendhuoneisto Albertinkadulla jugendvalaisimien etsimiseen. Kokonaisuudet kiinnostavat, eivät niinkään yksittäiset esineet.

Nuoret keräilijät käyvät huutokauppojen näytöissä, jotka ovatkin Hagelstamin mukaan erinomaisia paikkoja oppia tuntemaan esineitä.

Kansanvälisten huutokauppakamareiden nettisivut ja nettihuutokauppapaikat ovat oivia tietopankkeja keräilijöille. Niistä saa selville esineiden saatavuuden ja hintatason. Internet onkin tuonut hintatietoiset ostajat markkinoille; kauppiaan hinta ei ole heille aina se oikea.

Uustuotantovie uskottavuutta

Fifties eli viisikymmenluvun muotoilu nyt on hyvin suosittua niin maailmalla kuin meilläkin. Liikkeellä on paljon uustuotantoa ja väärennöksiä.

Antiikkikauppias pitää uustuotantoa ongelmallisena: Ammattilainen osaa erottaa uustuotannon ja aidon tuotteen, mutta tavalliselle keräilijälle se voi olla mahdotonta. Erityisen hankalaa eron tekeminen on, jos tuotteet sekoitetaan tahallisesti.

– Aidot tuotteet kärsivät. Niiden ainutlaatuisuus laimenee, kun samannäköisen esineistön määrä markkinoilla kasvaa, Hagelstam kritisoi.

Entä voiko yhä tehdä todellisia löytöjä, kun kaikki tuntuvat harrastavan keräilyä?

– Kyllä, oikeita löytöjäkin voi vielä tehdä, Hagelstam kannustaa.

Se vaatii vain ahkeruutta kiertää ja tutkia kirpputoreja. Hagelstam kuitenkin muistuttaa, että hyvätkin löydöt on tehtävä oikeista paikoista. Liian hyvää ei voi ostaa alihintaan. Terve järki on syytä pakata mukaan löytöretkille.

Ostosuosituksia parhaista keräilykohteista Hagelstam ei suostu listaamaan.

– No, jos minä sen tietäisin, olisin varmaan maailman rikkain mies, Hagelstam huokaa.

Helsingin antiikki- ja taidemessut 1.–2.11. Wanhassa Satamassa.

Tuoreimmat osastosta