200308024 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Jukos testaa Venäjän valtion toimintaperiaatteet

Julkaistu: 27.10.2003 15:56

Vietin viime viikonlopun Moskovassa amerikkalais-venäläisessä liikkeenjohtajien kokouksessa, johon Venäjän suurimpien yritysten johtajilla, nk. oligarkeilla on tapana osallistua innokkaasti.

Joitakin tunteja ennen kokouksen alkua viime lauantaiaamuna pidätettiin yksi tilaisuuden pääpuhujista öljy-yhtiö Jukosin pääjohtaja Mihail Hodorkovski dramaattisissa olosuhteissa Novosibirskin lentokentällä.

Hodorkovskin polttoainetäydennystä varten laskeutunut lentokone piiritettiin ja federaation turvallisuusjoukkojen aseistautuneet sotilaat tunkeutuivat koneeseen ja pidättivät Hodorkovskin.

Lauantai-iltana moskovalainen tuomioistuin päätti Hodorkovskin vangitsemisesta lukuisten rikosepäilyjen perusteella.

Venäläiset ystäväni arvioivat, että pidätyksen ajoitus ja jopa perusteet johtuivat Hodorkovskin poliittisesta toimeliaisuudesta runsaan kuukauden päästä pidettävien duuman vaalien alla.

Venäjän teollisuudenharjoittajien liitto RSPP, jota oligarkit johtavat, vaati lauantaina Moskovassa antamassaan julkilausumassa välittömiä toimia yrittäjien oikeusturvan parantamiseksi. RSPP ilmoitti odottavansa presidentti Vladimir Putinin julkista kannanottoa Hodorkovskin tapaukseen.

Oikeusvaltiota koskevassa kamppailussa ja keskustelussa ei luonnollisestikaan ole perimmältään kysymys oligarkkien kohtelusta, vaan Venäjän koko lainkäyttöjärjestelmän ja valtion toimintaperiaatteista.

On syytä muistaa, että SNTL:n lainsäädännössä yksityinen yritystoiminta oli kriminalisoitua. Valtaosalle Venäjän kansalaisista ei Hodorkovskin pidätyksessä olekaan lainkaan dramatiikkaa.

Viikko sitten kahdeksan miljardin dollarin arvoiseksi arvioidulle miehelle tuskin heruu duuman vaaleissa valtaa tavoittelevilta suurilta puolueilta julkisuudessa suurta sympatiaa.

Presidentti Putin on lausunut Jukos-tutkinnan aiemmissa vaiheissa, että prosessi on itsenäisen syyttäjälaitoksen vastuulla. Nähtäväksi jää, miten hän kommentoi Hodorkovskin asemaa julkisuudessa ennen duuman vaaleja.

Amerikkalaisessa tv-mediassa näytetään aika ajoin talousrikollisten näyttäviä pidätyksiä salamavalojen loisteessa. Hodorkovskin pidätystä valaisivat sotilasajoneuvojen valonheittimet. Media toki oli nopeasti tilanteen tasalla.

Viime viikonlopun tapahtumat Venäjällä eivät sinänsä olleet yllätys. Tapahtumat lisäävät Venäjän sisäistä painetta oikeusvaltion toimintaperiaatteiden omaksumiseen ja poliittisen järjestelmän on tavalla tai toisella pakko reagoida myös kansainvälisen finanssimaailman paineeseen.

Paluulennolla Helsinkiin mieleeni muistui verohallituksen pääjohtajan vieminen kuulusteluihin Helsinki-Vantaan lentokentältä.

Sittemmin hänet vapautettiin kaikista epäilyistä. Suomessa ihmiset saavat oikeutta, joskin usein toivottoman hitaasti.

Johtaako tapaus Hodorkovski tutkimuksiin muissa yrityksissä? Mikä tulee olemaan kansainvälisten markkinoiden reaktio tilanteeseen? Presidentti Putin ja hänen hallintonsa ovat nyt ratkaisijan asemassa.

Duuman vaalien alla on asetelmaa vaikea purkaa. Ilmeistä kuitenkin on, että Hodorkovskin poliittinen haaste on otettu maan johdossa erittäin vakavasti. Näyttää siltä, että kamppailu Venäjän suunnasta Putinin toisen kauden päättyessä vuonna 2008 on käynnistynyt.

Tuoreimmat osastosta