200306564 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Rakennusteollisuus nauttii tasaisen varmasta menosta

Julkaistu: 21.10.2003 18:16

Suuret väyläinvestoinnit, ydinvoimala ja korjaus-rakentaminen pitävät vauhtia yllä

Rakennusteollisuus RT arvioi alan suhdannenäkymien pysyvän lähivuodet varsin vakaina. Rakentamisessa ja rakennusmateriaalien tuotannossa erisuuntaiset kysynnän muutokset tasapainottavat hyvin toisensa eli keskimäärin toimiala jatkaa entisellä, kohtuullisen hyvällä vauhdilla.

RT maalaili eilisessä tiedotustilaisuudessaan suhdannenäkymät sen verran levollisiksi, että edunvalvontajärjestön esittämän arvion voisi luokitella vähintään valoisaksi.

Rakennusteollisuuden pientä hyrinää selittävät ennen kaikkea ajankohtaiset suuret liikenneväylähankkeet ja viides ydinvoimala, joiden tarjoamat aliurakat, uudet työpaikat ja materiaalitilaukset lisääntyvät tuntuvasti vuodessa, parissa. RT ennustaa maa- ja vesirakentamisen kasvavan ensi vuonna kolme prosenttia kuluvaan vuoteen verrattuna.

Suurhankkeet todennäköisesti lisäävät myös niukkuutta ammattityövoimasta. RT:n toimitusjohtajan Terho Salon mukaan työnantajat tarvitsisivat Etelä-Suomessa koko ajan ainakin parisataa ammattilaista lisää, etenkin kirvesmiehiä ja muurareita. Lisäksi alalle tarvitaan vuosittain 6000 henkilöä korvaamaan alalta eläkkeelle tai muualle poistuvat ammattilaiset.

Valmistuneiden liian vähäisen määrän, eläköitymisen ja nyt myös suurten rakennustyömaiden vuoksi suhteellisesti eniten rakennusyrityksiin tarvittaisiin nyt lisää teknisiä toimihenkilöitä muun muassa työnjohtotehtäviin. Rakennusteollisuudesta saa tänä vuonna palkkansa 151000 suomalaista.

Kokonaisuutena rakennusteollisuus ennustaa ensi vuodelle prosentin kasvua. Rakentamisen kokonaistuotannon arvo on noin 19 miljardia euroa. Noususta nauttivan maa- ja vesirakentamisen arvo on tästä alle neljä miljardia euroa.

Pientaloja nousee ja korjaustöitä piisaa

Talonrakentamisen määrä ei keskiarvona näytä muuttuvan.

Asuntotuotanto painottuu vapaarahoitteiselle puolelle ja pientaloihin.

Tänä vuonna on käynnistynyt 34 miljoonan kuutiometrin verran uusia talonrakennuskohteita, ensi vuonna aloitetaan lähes tulkoon saman verran.

Työvaltainen korjausrakentaminen lisääntyy tänä vuonna neljä ja ensi vuonna kolme prosenttia.

Yleinen heikko suhdannetilanne leikkaa tuntuvasti uusien toimistojen rakentamista. Kuntien kassakirstujen tyhjentyminen vähentää julkisten palvelurakennusten pystytyksiä ensi vuonna toistakymmentä prosenttia. Sen sijaan kaupan investointien vilkkaus lisää varastotilojen rakentamista.

Rakentamisen eri lohkojen hieman erilainen kehitys heijastuu myös rakennusmateriaalien kysyntään.

Tänä vuonna runkoelementtien ja valmisbetonin kysyntä on vähentynyt, mutta pientalo- ja korjausrakentajat ovat ostaneet sitäkin innokkaammin muun muassa lämpöeristeitä, vessanpönttöjä ja harkkoja.

Edes suuret satama-, tie- ja ratatyömaat eivät ennusteen mukaan lisää sementin myyntiä ensi vuonna.

Tuoreimmat osastosta