200308505 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Onko suomalaista teollisuutta koskaan ollutkaan?

Julkaistu: 21.10.2003 16:01

Toimittaja, kirjankustantaja ja Koneen suuromistaja Niklas Herlin on kirjoittanut suomalaisen metalliteollisuuden 100-vuotisjuhlakirjan. Kirja kertoo suomalaisen metalliteollisuuden historiasta 1600-luvulta tähän päivään.

Matkan varrella kertomus nivoutuu yhä enemmän myös elektroniikkateollisuuteen. Kerronnallaan kirja perustelee, miksi Metalliteollisuuden keskusliitto on tänä vuonna muuttanut nimensä Teknologiateollisuus ry:ksi.

Itsekin metalliteollisuuden keskellä elänyt Herlin tuntee kohteensa hyvin. Hän tuntee suomalaista teollisuutta ja sen vaikuttajia paitsi sukutaustansa myös monipuolisen toimittajatyönsä kautta. Niinpä kirjan kerronta on elävää ja mahdollisimman kaukana puisevasta taloushistoriasta.

Kirjan punainen lanka liittyy teollisuuden kotimaisuuteen. Herlin kiinnittää läpi kirjan huomiota siihen, kenen tiedoilla ja rahoilla sekä kenen tilauksia tyydyttämään suomalainen teollisuus on syntynyt.

Jälkipuheessa Herlin pohtii, onko suomalaista teollisuutta koskaan ollutkaan olemassa. Kysymys on mitä ajankohtaisin juuri nyt, kun Suomessa pelätään teollisuuden uloslipumista ja työpaikkojen menetystä.

Teollisuus on syntynyt Suomeen silloin kun se on ollut kannattavaa. Pääomat ja osaaminen on tuotu ulkoa. Markkinatkin ovat usein olleet Suomen ulkopuolella. Tässä suhteessa tilanne on peloista huolimatta mennyt parempaan suuntaan. Suomessa on nykyisin paljon myös omaa osaamista, jopa pääomia. Suurista markkinoista on sen sijaan edelleen pulaa.

Kirja on oikeastaan kannanotto siihen, että kysymys teollisuuden suomalaisuudesta on väärin asetettu. Menestyvä teollisuus on aina kansainvälistä. Menestyminen edellyttää tietojen, pääomien ja tuotteiden vapaata liikkumista. Ilman liikkuvuutta ei ole kasvua ja kehitystä. Vapaaseen liikkumiseen kuuluu se, että välillä kasvu on vahvaa Suomessa, mutta välillä se on vahvaa Kiinassa.

Kirjan kuvitus on kiinnostava. Suurin osa kuvituksesta on uutta tai ainakin harvoin julkaistua. Kirjassa on myös paljon mielenkiintoisia rönsyileviä kertomuksia, kuten vaikkapa suomalaisten sukellusveneiden historia tai muusikko Pate Mustajärven kytkökset metalliteollisuuteen.

Niklas Herlin: Ruukin Avain. Teknologiateollisuus ry, 2003. 207 sivua. ISBN 951-817-808-9.

Tuoreimmat osastosta