200306180 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Turvanasta kaksinkertaistaa tuotantonsa Turussa

Julkaistu: 20.10.2003 15:03

Venäjän nastarengasmarkkinat kasvavat voimakkaasti

Renkaiden liukuestenastoja valmistava Turvanasta kaksinkertaistaa nastatuotannon Turussa.

Yhtiö käynnistää parhaillaan tuotantoa uusissa 2 200 neliön tehdastiloissa. Entinen, noin tuhannen neliön rakennus oli liian pieni.

Laajentamisen syynä on Venäjän viennin voimakas kasvu.

– Liikevaihtomme suuri jarru on ollut se, että emme ole pystyneet valmistamaan tuotteita niin paljon kuin markkinat vetäisivät. Nyt saadaan lisää valmistuskapasiteettia. Lisäys tuntuu liikevaihdossa jo tänä vuonna, mutta enemmän vielä ensi vuonna, kertoo yrittäjä Heikki Salakari.

Turvanastan liikevaihto on tänä vuonna vähän yli viisi miljoonaa euroa. Asiakaskunnassa ovat mukana kaikki suurimmat rengasvalmistajat. Yli puolet yhtiön tuotannosta menee kuitenkin Venäjälle.

– Venäjä on talvirenkaan käyttäjänä valtavan suuri, suorastaan maanosa. Siellä on paljon miljoonakaupunkeja ja vaikeat olosuhteet. Nastarenkaiden käyttö lisääntyy koko ajan, sanoo Salakari.

Turvanasta suunnittelee markkinoiden avaamista myös Kiinaan.

– Olemme ottaneet siihen kymmenen vuoden kehittämisajan. Emme ryntäile, vaan etenemme hiljaa ja tutkimme tarkkaan asiat, sanoo Salakari.

– Etäisyydet ovat niin suuret, että voi tulla eteen miettiä myös valmistusta sinne. Nastanvalmistus on suomalaisesta näkökulmasta katsottuna sikäli hyvä ala, että se vaatii vain vähän työvoimaa suhteessa tuotteen tekemiseen. Pitkälle automatisoitu tuotanto mahdollistaa tekemisen Suomessa vielä hyvinkin pitkään, sanoo Salakari.

Voimakas kasvu on lisännyt myös työpaikkoja Turvanastassa. Alkuvuonna yhtiössä työskenteli 20 työntekijää, nyt määrä on kasvanut 27:ään. Lisääkin tarvittaisiin.

– Kyllä se yli 30:nen menee, arvioi Salakari.

Hän kertoo, että ilman vankkaa itänaapurin kulttuurin tuntemusta kaupanteko voisi olla vaikeaa.

– Tärkeintä on ymmärtää, ettei venäläisiä tarvitse muuttaa länsimaisiksi. On syytä opiskella Venäjän kulttuuria ja muuttua itse vähän venäläiseen suuntaan, hän sanoo.

Tuoreimmat osastosta