20030421 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Fortumilla edessä kaksi suurhanketta

Julkaistu: 15.10.2003 19:42

Fortumilla on kaksi suurta investointihanketta tämän vuosikymmenen lopulla, jos alustavat suunnitelmat toteutuvat.

Fortum on North Transgasin kautta mukana rakentamassa kaasuputkea Venäjältä Itämeren ali Keski-Eurooppaan ja Ruotsiin. Hankkeen kokonaishinta on arviolta kolme miljardia euroa, josta osa lankeaa Fortumille.

Teollisuuden Voiman yhtenä omistajana Fortum on mukana rakentamassa viidettä ydinvoimalaa. Uusi ydinvoimala maksaa noin kaksi miljardia euroa.

Fortumin kaasuyksikön johtajan Seppo Ahon mukaan ydinvoimalan ja kaasuputken rakentaminen on kaksi eri asiaa, ja kaasuputken rakentamisessa Fortum on pieni tekijä.

– On hyvä nähdä, että tämä on aika iso hanke kokonaisuudessaan ja sen keskeisin markkina-alue on Keski-Eurooppa, jolloin sieltä sen komitoitumisen (sitoutumisen) pitäisi tulla, sanoo Seppo Aho.

Viime vuonna Fortumin liikevaihto oli 11,1 miljardia euroa ja liikevoitto 1,3 miljardia euroa.

Yhtiö velkaantui vuoden 2002 alussa rajusti ostettuaan ruotsalaisen Birka Energin. Runsaan miljardin euron Birka-velat yhtiö sai kuitenkin maksetuksi pois tämän vuoden alussa.

Fortumin likvidien varojen määrä oli viime vuoden lopussa 592 miljoonaa euroa. Lisäksi sillä oli käytettävissä yhteensä noin 1,8 miljardia euroa nostamattomia valmiusluottoja.

Tuoreimmat osastosta