200302844 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Velalla sijoittaminen kasvattaa riskejä

Julkaistu: 13.10.2003 16:25

Keväällä alkanut teknologiayhtiöiden osakkeiden kurssinousu on lisännyt sijoittajien kiinnostusta näihin osakkeisiin. Sijoittajat haluavat hyötyä kurssinoususta hankkimalla osakkeita myös velaksi. Samalla velkavetoinen kysyntä antaa osakekursseille lisää vauhtia.

Yhdysvaltain arvopaperivälittäjien yhdistys NASD varoittaa sijoittajia sijoitusvelan liiallisesta kasvusta sekä muista velkasijoitusten riskeistä. NASD on viitannut tiedotteessaan mahdollisuuteen, että osakemarkkinat ovat palaamassa 90-luvun lopun lyhytaikaiseen keinotteluun.

Varoitukselle löytyy selkeä pohja. Teknologiapörssi Nasdaqin välitysliikkeiden myöntämät sijoituslainat nousivat viime heinäkuussa selvästi suuremmiksi kuin kertaakaan teknokuplan aikana. Vuoden alusta sijoittajien ottama niin sanottu välittäjävelka on kasvanut Nasdaqissa 250 prosenttia.

Teknologiaosakkeiden kurssien nousu on näkynyt myös Suomessa. Tänä vuonna parhaiten ovat pärjänneet sijoittajat, jotka uskalsivat alkukeväästä ostaa pienten teknologiayhtiöiden osakkeita. Teknokuplasta puhuminen on vielä ehkä liioittelua, koska osakkeet ovat kaukana teknokuplan aikaisista huippuhinnoista.

Velalla sijoittamisen kasvu USA:ssa lisää markkinoiden romahdusherkkyyttä. Se kasvattaa äkillisten kurssiheilahdusten mahdollisuutta myös Helsingin pörssissä.

NASD:n varoitus ei tarkoita, ettei osakkeiden hinnoissa olisi Suomessa aitoa nousuvaraa. Se on muistutus, että sijoittajan pitää varautua sijoittamiseen olennaisesti liittyviin riskeihin.

Tuoreimmat osastosta