200306751 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Taiteilijan tilipäivä

Julkaistu: 13.10.2003 16:52

Nina Roos vastaanottaa tänään maailman suurimman taidepalkinnon. Harva suomalainen kuvataiteilija saa silti elantonsa pelkästään taiteesta.

Suomalaisella kuvataiteella on tänään syytä juhlia. Ruotsin kruununprinsessa Victoria ojentaa taidemaalari Nina Roosille Tukholman Taideakatemiassa maailman suurimman taidepalkinnon, miljoonan kruunun (noin 111 000 euroa) arvoisen Carnegie Art Awardin.

Valokuvataiteilija Elina Brotherus saa samassa tilaisuudessa 100 000 kruunun (noin 11 000 euroa) nuoren taiteilijan stipendin.

Pohjoismaihin joka toinen vuosi myönnettävässä Carnegie Art Awardissa on jaossa yhteensä reilut 230 000 euroa. Suomalaisista kuvataidepalkinnoista suurin on joka vuosi jaettava Ars Fennica -palkinto, 34 000 euroa.

”Taidetta tekemällä ei ole helppoa elää”

Kuvataidekilpailun voitto tuo taloudellista turvaa, mutta silti harva suomalainen kuvataiteilija saa elantonsa pelkästään taiteesta. Moni opettaa, saa siitä rahaa ja pääsee samalla ulos omasta työhuoneestaan.

– Pelkkää taidetta tekemällä ei ole helppoa elää. Pitää tehdä muita töitä, jotta voisi tehdä myös taidetta, viime vuonna Ars Fennica -palkinnon voittanut valokuva- ja videotaiteilija Heli Rekula sanoo.

Rekula opettaa nyt Taideteollisessa korkeakoulussa ja Kuvataideakatemiassa. Opetustyöt vievät välillä Göteborgiinkin.

Rekula rahoittaa taitelijauraansa myös Taiteen keskustoimikunnan viisivuotisella taiteilija-apurahalla sekä kuvaamalla välillä lehdille.

Ars Fennican voitollametsää ostamaan

Tämänvuotisen Ars Fennica -palkinnon voittajaa Anu Tuomista on taiteen tekeminen elättänyt Kuvataideakatemiasta valmistumisesta asti.

– Voitin heti koulusta päästyäni vuonna 1995 Mäntän kuvataideviikkojen pääpalkinnon, josta sain satatuhatta markkaa. Palkinto vaikutti ratkaisevasti siihen, että pystyin jatkamaan suoraan taiteilijana.

Tuominen käyttää töissään kirpputoreilta hankittuja arkisia esineitä ja esimerkiksi keittiövälineitä, joihin hän lisää virkkauksia ja rakentaa yhdistelmästä uuden kokonaisuuden. Hänen omaperäisiä töitään ovat ostaneet yksityishenkilöt ja yritykset. Esimerkiksi Royal Caribbean International tilasi Tuomiselta tilataideteoksen uudelle Mariner of the Seas -loistoristeilijälle. Seuraava tilaustyö valmistuu Oulun kaupungille.

Tuomisella on selvä suunnitelma, mitä hän aikoo tehdä 34 000 euron Ars Fennica -voitollaan.

– Olen ajatellut hankkia sillä metsää. Ei siis mitään talousmetsää kaadettavaksi, vaan paikan, joka jäisi ennalleen. Alueen kiva yksityiskohta voisi olla autiotalo tai lato pellon reunassa, Tuominen visioi.

Vaikka palkinnon saamisesta on jo pian puoli vuotta aikaa, työ on pitänyt Tuomisen niin kiireisenä, että metsä on vielä ostamatta. Projektista ei saa tulla sellaista riesaa, ettei taiteilija ehtisi kirpputoreilta hakemaan uusia esineitä ja ideoita.

- Heli Rekulan valokuvia esillä 2.11. asti Valokuvataiteen museon perusnäyttelyn laajennuksessa, Tallberginkatu 1 G, Helsinki.

- Anu Tuomisen Kellari-näyttely 19.10 asti, Forum Box, Ruoholahdenranta 1, Helsinki ja Ars Fennica 2003 -näyttely 17.10–9.11. Amos Andersonin taidemuseo, Yrjönkatu 27, Helsinki.

Tuoreimmat osastosta