200301058 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Paikallista aikaa: Lontoo, Bryssel, Moskova

Julkaistu: 10.10.2003 16:00

LONTOOTästä puhutaan: Tällä viikolla englantilaiset jalkapalloilijat ovat osoittautuneet vähintäänkin hulinoinnista tunnettujen faniensa veroisiksi..

Kun Englannin maajoukkueen pelaaja Rio Ferdinand "unohti" mennä harjoitusten jälkeen doping-testiin, ja maan jalkapalloliito kielsi häntä jupakan seurauksena osallistumasta tärkeään Turkki-otteluun, muut pelaajat uhkasivat mennä lakkoon. Vaikka se peruuntuikin, jalkapallofanit olivat jo ehtineet vihastua moisesta kansallistunnon puutteesta.

Peliboikotit ovat kuitenkin pikkurikkeitä verrattuna muihin lajin ympärillä pyöriviin epäilyihin. Yksi Leedsin pelaaja vapautettiin alkuviikosta vain takuita vastaan, sillä häntä epäillään seksuaalisesta ahdistelusta.

Lontoossa 17-vuotias tyttö väittää joutuneensa joukkoraiskauksen uhriksi huippuhotellissa. Raiskaajiksi epäiltyjen joukossa on useita kansallisen tason jalkapallohuippuja.

Tuomioistuimeen asti päätyi yksi englantilaispelaaja, mutta hänen rikoksensa – tappelu kapakan ovella – kuulostaa näiden epäilyjen joukossa perin mitättömältä.

Viikon tärppi: Brittiläinen sisustus on paljon muutakin kuin kukkatapetteja ja kokolattiamattoja. Maan uusimpiin sisustustrendeihin voi vielä tämän viikonlopun ajan tutustua Ideal Home Show’sa Lontoon Earl’s Courtissa, joka sijaitsee samannimisen metroaseman vieressä. Aikuisten lippu maksaa 12 puntaa.

Vastaava näyttely järjestetään myös Skotlannin Glasgow’ssa, jossa se päättyy viikkoa myöhemmin.

BRYSSELTästä puhutaan: Belgian valtio hävisi viime viikolla EY-tuomioistuimessa kiistan Luxemburgissa rekisteröityjen työsuhdeautojen käytöstä maassa. Belgiassa on ollut vuodesta 1953 voimassa laki, joka kieltää sen asukkaita ajamasta ulkomailla rekisteröidyllä autolla.

Ulkomaalaisen työsuhdeauton käyttö on sallittua, mutta vain tiukoin ehdoin.

Tapauksen oli vienyt EY-tuomioistuimeen luxemburgilaisen työnantajan palveluksessa ollut insinööri M. van Lent, jota poliisi oli kieltänyt palaamasta töistä kotiin L-kilvin varustetulla työsuhdeautolla. Van Lent oli jäänyt poliisin haaviin tosin sunnuntai-ajelullaan.

Belgia estää näin tuomioistuimen mielestä tavaroiden vapaata liikkumista EU-rajojen yli: kansalaisella täytyy olla oikeus kaasuttaa miten haluaa myös ulkomaisella työsuhdeautolla.

Belgialaiset ovat jo vuosikausia ostaneet veroja kiertääkseen Luxemburgista autonsa, jotka he ovat naamioineet erilaisin kepulikonstein ja väärin paperein työsuhdeautoikseen. Viranomaiset katsovat usein verorikoksia sormien läpi, koska muutoin he joutuisivat viemään myös sukulaisensa ja tuttavansa vankilaan.

Luxemburgissa on EU:n kevein autovero. Maa ei peri uusista autoista lainkaan rekisteröintimaksua. Auton vuosimaksu on huomattavasti pienempi kuin Belgian, joka rokottaa varsinkin suurimoottorisia autoja. Arvonlisävero on myös Luxemburgissa EU:n matalin.

EY-tuomioistuimen päätöksellä voi olla vaikutuksia myös Suomeen, joka kieltää vielä tiukemmin kuin Belgia ulkomailla rekisteröidyllä työsuhdeautolla ajamisen.

Verojuristeilla onkin nyt kova työ keksiä EU:ta tyydyttävät pykälät, jotka samalla estäisivät Suomen teiden täyttymisen Virossa rekisteröidyillä työsuhdeautoilla.

Viikon tärppi: Brysseliläiset museot pitävät tänä syksynä vuorotellen ovensa auki torstai-iltaisin kello 22 saakka. Mikä parasta: vierailijat pääsevät sisälle ilmaiseksi. Vanhoja autoja voi ihailla 16. ja 30. lokakuuta Autoworld-museossa (Parc du Cinquantenaire 11. )

MOSKOVATästä puhutaan: Pietarin kaupunki on ollut Venäjän keskusvallan korostetun huomion kohteena pietarilaisen Vladimir Putinin noustua Venäjän presidentiksi vajaat neljä vuotta sitten. Kremlin ja Pietarin suhteiden rasitteena oli kuitenkin pitkään Pietarin kaupunginjohtaja Vladimir Jakovlev, jonka kanssa Putin riitautui jo 90- luvulla molempien ollessa varakaupunginjohtajia Pietarissa Anatoli Sobtsakin valtakaudella.

Vuonna 1996 Jakovlev asettui kaupunginjohtajaehdokkaaksi ja voitti Sobtsakin, jonka kampanjapäällikkönä oli Putin.

Tällä viikolla Putin sai vihdoin revanssinsa henkilökohtaisen suojattinsa Valentina Matvijenkon voitettua Pietarin kaupunginjohtajavaaleissa. Pietarille uusi kaupunginjohtaja lupaa hyvää. Jakovlevin poistuttua viimeinenkin este keskusvallan rahahanojen todelliselle avaamiselle Pietarille häviää.

Pietarilaiset ovat jo saaneet esimakua siitä mitä on tulossa. Pietarin viettäessä kolmesataavuotisjuhliaan tänä vuonna Kreml on syytänyt kaupunkiin miljardeja ruplia arvorakennusten ja infrastruktuurin kunnostamiseen. Ja lisää on nähtävästi tulossa.

Uusi kaupunginjohtaja Valentina Matvijenko ehdotti ensitöikseen joidenkin pääkaupunkitoimintojen siirtämistä Moskovasta Pietariin. Kysymykseen saattaa tulla esimerkiksi korkeimpien oikeusasteiden tai jopa parlamentin siirtäminen Pietariin.

Viikon tärppi: Yksi Moskovan mielenkiintoisimmista ravintoloista on Kirjailijoiden keskustalo eli Tsentralnyi dom literatorov. Neuvostoaikoina suljettu klubi, johon pääsi vain kirjailijaliiton jäsenkortilla, on nyt avoin. Ravintolasalin todella komea goottinen tammisisustus muistuttaa englantilaista klubia. Ruoka on kohtuuhintaista ja viinilista hyvä.

Osoite on 50 Povarskaja Ulitsa. Metro Barrikadnaja. Puh. 290-1589.

Tuoreimmat osastosta