200303605 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Schwarzenegger ei viivyttele Kalifornian talouden kunnostamisessa

Julkaistu: 9.10.2003 18:36

Uusi kuvernööri lupaa erikois-tilintarkastusta ja menojen karsintaa

Kalifornian kuvernööriksi toissa yönä valittu Arnold Schwarzenegger ei aikaile talouslinjauksissaan. Schwarzenegger lupasi New York Timesin mukaan, ettei yhtään keinoa budjetin tasapainottamiseksi jätetä käyttämättä.

Uusi kuvernööri lupasi teettää osavaltion tileihin erikoistilintarkastuksen ja samalla asettaa riippumattomat tilintarkastajat etsimään budjetista karsimiskelpoisia menoja. Hän myös vihjasi aikovansa pyytää presidentti George W. Bushilta lisää liittovaltion rahaa korvaamaan Kalifornian verotulojen supistumista.

– Kalifornia ei saa täyttä osaansa liittovaltion tulonsiirroista osavaltioille, Schwarzenegger kertoi lehdistölle ja sanoi presidentti Bushin jo alustavasti luvanneen liittovaltion apua.

Bush vierailee Kaliforniassa ensi viikolla valmistelemassa ensi vuoden presidentinvaalikampanjaansa.

Budjettivaje luultavastiodotettua suurempi

Liittovaltion lisätuki Kalifornialle on poliittisesti hyvin houkuttelevaa. Osavaltiosta valitaan 54 presidentin valitsijamiestä, enemmän kuin mistään muusta osavaltioista, ja republikaani Schwarzeneggerin nousu valtion johtoon tuo nämä voittopuolisesti demokraatteja tukeneet valitsijat Bushin ulottuville.

Schwarzenegger tarvitsee kipeästi sekä menoleikkauksia että lisätuloja saadakseen Kalifornian budjetin lupauksensa mukaan tasapainoon. Hän on myös luvannut perua edellisen kuvernöörin säätämän neljän miljardin dollarin korotuksen ajoneuvoveroon.

Osavaltion talousvaikeuksia pahentaa lisäksi se, että Schwarzenegger on vihjaillut virallisesti tiedotetun kahdeksan miljardin dollarin budjettivajeen saattavan osoittautua tilintarkastuksessa jopa 20 miljardin dollarin suuruiseksi.

Tuoreimmat osastosta