2003010468 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Valtio aikoo puolustaa valtaansaFortum Oilissa osakeostoilla

Julkaistu: 9.10.2003 20:12

Hallituksen esitys Fortumin omistusjärjestelystä eduskuntaan tänään

Valtio on valmis lisäämään omistustaan Fortum Oilissa myöhemminkin, jos tarve vaatii. Hallitus antaa tänään eduskunnalle esityksen, jonka mukaan valtio varmistaa ensi keväänä enemmistövallan ostamalla Fortum Oilin osakkeita.

Odotetusti hallitus ehdottaa, että Fortum pudottaisi omistusosuutensa Fortum Oilissa sadasta prosentista 49 prosenttiin. Esityksen mukaan valtio ostaisi kuitenkin suoraan Fortum Oilia niin, että yli 50 prosentin äänivalta säilyisi.

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarisen (kesk.) mukaan valtio vastaa myöhemminkin, jos sen välillinen omistus Fortumin kautta pienenee. Näin käy, jos Fortum myy Fortum Oilin osakkeita.

– Valtio on valmis lisäämään omistusta, jos Fortumin omistus laskee, sanoi Pekkarinen eilen esitellessään hallituksen esitystä tiedotusvälineille.

Sähköbisnesnielee rahaa

Omistusjärjestely on tarkoitus toteuttaa ensi keväänä, kun Fortum Oil irtoaa nyky-Fortumista ja listautuu. Valtio omistaa nyt Fortumista 61 prosenttia. Jatkossa se käyttää isännän ääntä öljy-Fortumissa jäljelle jäävän sähkö-Fortumin ja oman osakesiivun kautta.

Hallitus perustelee järjestelyä muun muassa sillä, että sähköbisneksen laajentaminen Norjassa, Tanskassa ja Luoteis-Venäjällä vaatii isoja investointeja. Rahaa sähkö-Fortumille kilahtaa osakemyynneistä.

Fortum nousi äskettäin Oslon energiayhtiön Hafslundin toiseksi suurimmaksi omistajaksi 34 prosentin osuudellaan. Fortum on havitellut koko yhtiötä itselleen.

Viime vuonna Fortum lisäsi omistustaan venäläisessä Lenenergossa 16 prosenttiin, ja yhtiö voisi ostaa lisää Lenenergoa.

Sähkö-Fortum on huolissaan siitä, että ruotsalainen energiayhtiö Graningen vahvistaa jalansijaan Pohjoismaissa uuden saksalaisen omistajansa E.ON:n avulla.

Lisäksi sähkö-Fortum aikoo käyttää osakemyynnistä saatuja rahoja Fortum Oilin Porvoon jalostamon kehittämiseen. Investoinnit nielevät siellä 500 miljoonaa euroa.

Tuoreimmat osastosta