200304516 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Talouden Nobel meni aikasarjojen analysoijille

Julkaistu: 8.10.2003 20:19

Robert F. Engle on kehittänyt analyysimenetelmiä selvittämään volatiliteetin vaihtelua ja Cliwe W.J. Granger esimerkiksi vaurauden ja kulutuksen yhteyksiä

Amerikkalainen Robert F. Engle ja brittiläinen Clive W.J. Granger jakavat tänä vuonna taloustieteen Nobel-palkinnon.

Sekä Engle että Granger palkittiin tilastotieteen menetelmien soveltamisesta taloudellisiin aikasarjoihin. Engle on 60-vuotias ja työskentelee professorina New Yorkin yliopistossa (New York University). 69-vuotias Granger puolestaan on emeritus professori San Diegon yliopistossa (University of California at San Diego).

Engle on kehittänyt aikasarjojen analysointimenetelmän, joka ottaa huomioon volatiliteetin vaihtelun esimerkiksi osakemarkkinoilla eri ajanjaksoina.

Aikaisemmin käytössä olleet menetelmät olettivat volatiliteetin pysyvän jatkuvasti vakaana, sillä parempaakaan metodia ei ollut keksitty. Englen metodista, jota kutsutaan lyhennelmällä ARCH (autoregressive conditional heteroskedasticity), on Ruotsin kuninkaallisen tiedeakatemian motivoinnin mukaan tullut korvaamaton työkalu niin tutkijoille kuin rahamarkkinoita seuraaville analyytikoillekin.

Granger puolestaan on kehittänyt metodeita, joista on tullut välttämättömiä tutkijoiden analysoidessa esimerkiksi vaurauden ja kulutuksen tai valuuttakurssien ja hintatasojen välisiä yhteyksiä.

Palkkiosumma on 10 miljoonaa kruunua, noin 1,1 miljoonaa euroa, joka jaetaan Englen ja Grangerin kesken.

Ranskan Annecystä eilen tavoitettu Engle ei ollut odottanut saavansa Nobel-palkintoa.

– Olen täysin yllättynyt. Olin juuri matkalla kävelylle vuorille, kun Nobel-komitea soitti 15 minuuttia sitten. Mutta minun täytynee muuttaa suunnitelmiani tämän jälkeen, Engle kommentoi ruotsalaiselle uutistoimisto TT:lle eilen illalla.

Engle sanoi näkevänsä palkinnon tunnustuksena pitkästä ja sinnikkäästä työstä. Hän sanoi myös olevansa iloinen siitä, että palkinto jaetaan hänen ja Grangerin kesken.

Professorin mukaan hänen kehittämällään ARCH-metodilla on merkitystä lähinnä analyytikoille tai osakesalkkujen hoitajille, jotka yrittävät arvioida erilaisten sijoitusten riskejä.

Tuoreimmat osastosta