200302051 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ravintoloille luvattualv-alennus on vaarassa

Julkaistu: 7.10.2003 20:30

EU-maat riitaantuivat yhtenäisten sääntöjen luomisesta alv-alennuksiin

Ravintolaelinkeinon odottama arvonlisäveron alennus on vaarassa jäädä toteutumatta. EU-maiden valtiovarainministerit eivät päässeet eilen Luxemburgissa yksimielisyyteen komission esityksestä, joka pyrkii poistamaan EU-maiden kirjavat tavat alentaa arvonlisäverokantojaan.

Komissio on esittänyt, että kaikki maat voisivat soveltaa halutessaan alennettua alv-kantaa muun muassa ravintolapalveluihin. Jos EU-maat eivät pääse sopuun alv-uudistuksesta, Suomen lupaama ravintoloiden alv-alennus jää myös toteutumatta.

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että jos EU sallii, Suomi alentaa ravintolapalvelujen alv:n nykyisestä 22 prosentista 17 prosenttiin.

– Sillä siisti, ei sille sitten mitään voi, kommentoi valtiovarainministeri Antti Kalliomäki hallituksen tavoitteen toteutumatta jäämistä. Hän ei ole kuitenkaan menettänyt kokonaan toivoaan.

Ranska ja Saksanapit vastakkain

Suuret maat – Ranska, Saksa ja Britannia – ovat pahasti riitaantuneet alv-alennuksista. Ratkaisun synty riippuu Kalliomäen mukaan isojen maiden halukkuudesta antaa periksi.

– Jos isot maat – jotka ovat naulinneet kantansa – muuttavat asenteitaan, tilanne voi purkautua nopeastikin, hän olettaa.

Ranskan valtiovarainministeri Jean-Pierre Raffarin ajaa voimakkaasti alv-alennusta ravintoloille. Ranska olisi valmis laskemaan ravintolapalveluiden alv:n 19,6 prosentista 5,5 prosenttiin. Ranska on niin tosissaan, että se ei pelkää edes alennuksesta syntyvää kolmen miljardin euron verotulojen leikkausta.

Saksan talousministeri Hans Eichel puolestaan vastustaa jyrkästi alv-alennuksen sallimista ravintolapalveluille. Hän ei usko, että tämä edistäisi mitenkään työllisyyttä.

Britannia veisi EU:lta vallan säädellä alv-tasoja

Britannian valtiovarainministerin Gordon Brownin mielestä EU:lla ei pitäisi olla lainkaan päätäntävaltaa jäsenmaan arvonlisäverotuksen tasoon. Britit haluavat säilyttää irlantilaisten kanssa lastenvaatteilla nollaverokannan, mitä komissio esittää lopetettavaksi.

Ruotsin valtiovarainministeri Bosse Ringholm puolestaan haluaisi poistaa kaikki poikkeamat EU-maiden valitsemista normaaleista alv-kannoista. Komissio haluaisi, että kaikilla jäsenmailla olisi samat oikeudet alentaa ravintolapalvelujen arvonlisäveroa.

EU on antanut aikoinaan kahdeksalle jäsenmaalle direktiivin vastaisesti luvan periä ravintolapalveluista alennettua veroa. Poikkeuksen ovat saaneet Espanja, Kreikka, Irlanti, Italia, Luxemburg, Hollanti, Itävalta ja Portugali.

Valtiovarainministerit käsittelevät seuraavan kerran verokysymystä 4. marraskuuta. Päätös vaatii kaikkien ministereiden hyväksynnän.

Tuoreimmat osastosta