200309541 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Riskimittaritvalehtelevat Baltiassa

Julkaistu: 3.10.2003 13:10

Itä-Eurooppaan sijoittavat rahastot voivat esitellä hienoja tuottolukuja. Vuoden 2000 jälkeen länsimaiden osakemarkkinoilla on eletty ennätyksellisen ankeita aikoja, mutta Itä-Euroopasta sijoittajat ovat saaneet oikein hyviä tuottoja.

Esimerkiksi viisi vuotta sitten SEB:n Eastern Europe -rahastoon sijoitettu 100 euroa on kasvanut 217 euroksi. Rahaston tuotto on ollut keskimäärin 16,8 prosenttia vuodessa. Samaan aikaan Euroopan osakemarkkinat ovat MSCI Europe -indeksin mukaan mitattuna menettäneet arvostaan keskimäärin 7,6 prosenttia vuodessa.

Useimmat Itä-Eurooppaan sijoittavat rahastot sijoittavat myös Venäjälle. Siellä osakemarkkinat ovat olleet voimakkaassa nousussa sen jälkeen, kun rupla romahti vuoden 1998 syksyllä. Romahdus oli osakemarkkinoillakin raju, mutta nyt sen vaikutus on jo kadonnut rahastojen viiden vuoden tuottoluvuista ja tilalla on miltei pelkkää nousua.

Vuoden tuoton vertailun kärkeen nousee Mandatum Baltic. Rahaston riskiä kuvaava12 kuukauden volatiliteetti on hämmästyttävän paljon pienempi kuin vertailuryhmän muiden rahastojen. Tässä tapauksessa riskimittari voi antaa vaarallisen väärän kuvan rahastoon liittyvästä riskistä.

Volatiliteetti kuvaa rahasto-osuuden arvon muutosherkkyyttä ja siten sen riskiä. Esimerkiksi 20 prosentin volatiliteetti tarkoittaa, että rahaston tuotto pysyy kahtena vuotena kolmesta +/- 20 prosentin välillä rahaston tuotto-odotuksesta.

Volatiliteetti ei ota huomioon osakkeisiin liittyvää likviditeettiriskiä. Mandatum Baltic sijoittaa Viron, Latvian ja Liettuan pienille osakemarkkinoille, missä osakkeiden vaihtomäärät voivat heilahdella rajusti.

Mikäli jollain osakkeella ei tehdä pitkään aikaan kauppoja ja kurssi pysyy paikoillaan, vaikuttaa sen arvonkehitys vakaalta. Tällöin sen volatiliteetti näyttää pieneltä ja osake vaikuttaa vähäriskiseltä.

Kuitenkin juuri pienen vaihdon vuoksi voi jo pieni myyntiin tulevien osakkeiden määrä romauttaa osakkeen kurssin. Baltian pienillä markkinoilla voi siis hetkellinen häiriö romauttaa osakemarkkinat, vaikka ne volatiliteetin perusteella voivat vaikuttaa turvallisilta.

Mandatum Balticin pientä volatiliteettia selittänee lisäksi se, että rahasto sijoittaa myös listautumattomiin yrityksiin. Tällaisilla osakkeilla ei käydä paljon kauppaa, eikä niiden hintakaan heilahtele päivittäin.

Rahaston esitteessä sitä suositellaankin vain kokeneille sijoittajille pieneksi osaksi hajautettua sijoitussalkkua.

Tuoreimmat osastosta