200301279 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EU langettikemikaalikartellille yli sadan miljoonan sakot

Julkaistu: 1.10.2003 19:25

Kilpailukomissaari Monti kertoi EU:n komission haastavan myös Ranskan EY-tuomioistuimeen Bullin tukiaisista

Euroopan unionin kilpailukomissaari Mario Monti on iskenyt kovin ottein saksalais-japanilaisen kemikaalikartellin kimppuun. Hän langetti eilen saksalaiselle Hoechst AG:lle 99 miljoonan euron sakot hintakartellin muodostamisesta sorbiinihappomarkkinoille neljän japanilaisen kemikaalivalmistajan kanssa.

Sorbiinihappo on kemiallinen säilöntäaine, jota elintarviketeollisuus käyttää esimerkiksi margariinin, majoneesin, juomien ja leipomotuotteiden säilyvyyden parantamiseksi.

Kemikaalivalmistajista Daicel Chemical Industries joutuu maksamaan 16,6 miljoonaa, Ueno Fine Chemical Industries 12,3 miljoonaa ja The Nippon Synthetic Chemical Industry 10,5 miljoonaa euroa kartellisakkoja.

Japanilainen Chisso selviytyi ilman sakkoja, koska se paljasti alun perin kartellin komission kilpailupääosastolle.

Kartelli nostikuluttajahintoja

Hoechst oli sopinut vuosina 1979–1996 japanilaisyritysten kanssa sorbiinihapon tuotantomääristä ja hinnoista. Yritysten edustajat kokoontuivat kaksi kertaa vuodessa eri puolilla Eurooppaa ja Japania.

Hoechst oli maailman suurin sorbiinihapon tuottaja vuoteen 1997 saakka, jolloin yhtiö myi liiketoimintansa Nutrinovalle. Viiden kartelliin osallistuneen sorbointiainevalmistajan markkinaosuus Euroopan talousalueella oli 1990-luvun puolivälissä 85 prosenttia.

Kilpailukomissaari Monti sanoo pitävänsä kartelliyhteistyötä erittäin vakavana rikkomuksena EU:n kilpailulakeja vastaan.

– Eurooppalaiset kuluttajat eivät olisi joutuneet maksamaan niin paljon jokapäiväisistä tuotteistaan, jos yritykset olisivat kilpailleet keskenään, hän sanoo.

Monti julkisti kartellisakot päivää ennen Brysselissä alkavaa kansainvälistä kartellikonferenssia, johon osallistuu kilpailuviranomaisia 35 maasta Yhdysvaltoja ja Japania myöten.

Monti vaatii Ranskaakarhuamaan tukirahat

Montilla on suuria vaikeuksia saada Ranskan valtion avokätistä yritystukien jakopolitiikkaa kuriin. Monti ilmoitti eilen haastaneensa Ranskan valtion EY-tuomioistuimeen tietokoneyhtiö Bull SA:n laittomasta tukemisesta.

Ranska antoi vuosina 2001–2002 Bullille 450 miljoonan euron lainan yrityksen pelastamiseksi konkurssilta. Euroopan komissio pani lainan hyväksymiselle kuitenkin ehdoksi, että Bull maksaa lainan takaisin korkoineen vuoden päästä. Bull ei ole pystynyt tätä tekemään. Monti vaatii Ranskan valtiota pyytämään Bullia palauttamaan rahat.

Ranskalla on Montin mukaan runsas vuosi aikaa suostua komission vaatimukseen, jos se aikoo selvitä ilman EY-tuomioistuimen sakkoja. Tuomioistuinkäsittely kestää normaalisti 18 kuukautta.

Ranskan valtio pelasti 90-luvun alkupuolelta Bullin jo kerran konkurssilta. Se rahoitti tietokoneyhtiötä tuolloin 2,7 miljardilla eurolla. Euroopan komissio ei voi sallia samassa yrityksessä näin mittavaa pelastusohjelmaa monta kertaa.

Tuoreimmat osastosta