200303301 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ollila nosti jo palkkoja, laskeeko Vanhanen vielä veroja?

Julkaistu: 24.9.2003 14:32

Muutama vuosi sitten Nokian pääjohtaja Jorma Ollila esitti huolensa Suomen verotuksen tasosta ja varsinkin oululaisen keskituloisen insinöörin verotuksesta.

Ollilaa huoletti, kuinka paljon keskivertoinsinöörille jää palkastaan käteen verojen ja maksujen jälkeen. Nokia-vetoisessa Suomessa Ollilan lausunnosta nousi tietysti vilkas julkinen keskustelu suomalaisesta verotuksesta ja ostovoimasta.

Lähes liikuttavan yksimielisesti julkisuudessa todettiin, että suomalaista verotusta on pakko laskea. Jonkin verran tosin pohdittiin myös sitä, pitäisikö jättivoittoja tekevän Nokian itse kantaa vastuutaan eli maksaa reippaampia palkkoja ja lisätä näin keskivertoinsinöörin ostovoimaa.

Sveitsiläispankki UBS:n tuore palkkavertailu kertoo, että ainakin palkkarintamalla on ilmeisesti tapahtunut jotakin. UBS vertailee arvostetussa selvityksessään muun muassa insinöörien keskivertopalkkoja suurissa kaupungeissa eri puolilla maailmaa.

Muutama viikko sitten ilmestynyt tämän vuoden vertailu kertoo, että elektroniikkateollisuudessa toimiva helsinkiläisinsinööri saa palkkaa keskimäärin 48 500 dollaria vuodessa. Tällä summalla hän sijoittuu peräti neljännelle sijalle, kun UBS:n selvityksestä ottaa vertailuryhmäksi muiden EU-pääkaupunkien insinöörit.

Edellisen kerran palkkatutkimus tehtiin vuonna 2000, ja silloin suomalaiset sijoittuvat EU-joukossa vasta sijalle yksitoista. Aika hyvä loikka ylöspäin.

Vaikka eri vuosien tutkimuksia ei varmasti voi tarkkaan verrata keskenään ja monenlaisia muitakin varauksia saa esittää, jonkinlaista suuntaa tutkimuksista voi yrittää hakea. Huikeat nousun vuodet telealalla tuntuvat tuoneen mannaa paitsi Nokialle ja muillekin alan yhtiöille, myös tuloksen tekijöille eli keskivertoinsinööreille.

Jorma Ollila näyttää siis nostaneen insinööriensä palkkaa ja pitäneen näin osaltaan huolta koulutetun väen ostovoimasta.

UBS:n selvityksessä on käyty läpi myös keskivertoinsinöörien käteenjääviä tuloja. Kun nettotulot suhteuttaa bruttotuloihin, suomalaisinsinööri sijoittuu EU-kollegojensa joukossa vasta puolivälin sakkiin. Sijoitus on hieman noussut edellisestä selvityksestä, mutta edelleen Suomi näyttää pysyneen varsin korkean verotuksen maana.

Jorma Ollila totesi vuoden 2001 lopulla tv-haastattelussa Nokian joutuvan linjaamaan viiden vuoden kuluessa, onko sen enää järkevää pysyä kireän verotuksen Suomessa. Noista viidestä vuodesta on kohta kulunut kaksi.

On mielenkiintoista nähdä, miten Nokia suhtautuu ostovoiman kasvattamisen toiseen haaraan eli riittävätkö valtiovallan tähänastiset veronalennukset yhtiölle. Jos veikata pitäisi, niin eivät.

Ei käy kateeksi Matti Vanhasen hallitusta, joka yrittää selvitä nokialaisesta veroultimatumista sitkeässä matalasuhdanteessa. Jotakin hallitus varmasti yrittää.

Ei olisi varsinainen vaalivaltti, jos Nokia kertoisi loppuvuonna 2006 lähtevänsä Suomesta. Seuraavana keväänä on sattumalta jälleen eduskuntavaalit.

Tuoreimmat osastosta