200309704 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Epävarma talouskehitysvahvistaa euroa

Julkaistu: 18.9.2003 18:59

Yhdysvaltojen talouskehityksen jatkuvasta epävarmuudesta kertovat tilastot ovat alkaneet palauttaa euron tarjoaman turvasataman välillä jo heikentynyttä arvoa. Euro, joka syyskuun alussa käväisi alle 1,08 dollarissa, tekee paluuta yli 1,13 dollariin siitäkin huolimatta, että euroalueen suuret taloudet polkevat käytännössä paikoillaan.

Saksa näyttää jo saavuttaneen luisun pohjan ja käänne häämöttää, mutta Ranskan ja Italian tilanne on vielä heikko. Euro kuitenkin vahvistuu tai pikemminkin dollari heikkenee, koska pääomaa Yhdysvaltoihin vetäneet toiveet osakemarkkinoiden noususta ovat jälleen kerran osoittautuneet toivottua huterammiksi. Dollarista vetäytyvä sijoituspääoma etsii sijaa muualta ja tekee paluuta euroalueen rahamarkkinoille.

Kun osakemarkkinoiden kehitys on kaikkialla erittäin epävakaista ja valtioiden lisääntyvä lainanotto uhkaa obligaatiosijoitusten arvoa, ovat talletukset suhteellisen turvallinen sijoitusmuoto odotella tilanteen selkenemistä.

Euroalueen talletusten suosio kasvoi viime syksynä, kun Irakin sodan odotukset pahensivat dollarin ja Yhdysvaltojen talouden epävarmuutta. Talletuksiin virtaava pääoma sekä laski euroalueen rahamarkkinatuottoja että nosti euron arvoa. Talletustuottojen laskun lisäksi myös korkotermiinien eli tulevaisuudessa tehtäviä talletuksia koskevien sitoumusten noteeraukset painuivat ja olivat pitkään talletustuottojen alapuolella.

Tämä kuvasti sitä, että sijoittajat tallettivat varojaan lyhyeksi aikaa ja uusivat talletuksia termiinimarkkinoiden kautta varmistaakseen niiden tuoton säilymisen myös ohjauskorkojen laskiessa, mihin euroalueella oli jatkuvasti paineita.

Termiinien suosiosta kertoo se, että kolmen kuukauden talletuksesta maksettiin viime kesäkuun alussa korkoa noin 2,1 prosenttia, mutta kolmen kuukauden talletuksen kolmen kuukauden termiinisopimus tuotti 1,85 ja kuuden kuukauden 1,76 prosenttia. Euro oli tuolloin historiallisissa huippulukemissaan 1,20 dollarin tuntumassa.

Euro toimi turvasatamana kesäkuun puolivälistä heinäkuun alun tienoille. Sitten turvasataman tarve ja korkotermiinien suosio vähenivät, ja korkotermiinien noteeraukset ylittivät kolmen kuukauden korkotason elokuun alussa. Varoja siirtyi sekä Yhdysvaltojen että Japanin osakemarkkinoille, ja varsinkin Tokion osakeindeksit kirjasivat voimakasta nousua loppukesällä.

Sekä Nikkei- että Topix-indeksi ovat vahvistuneet elokuun puolivälistä lukien hieman alle 20 prosenttia, ja Yhdysvaltojen kasvuodotuksille herkkä Nasdaq-indeksi on vahvistunut 15 prosenttia.

Nasdaq ja huomattavasti maltillisemmin kivunnut S&P 500 -indeksi ovat kuitenkin pysyneet suunnilleen entisellään kohta pari viikkoa, samalla kun Yhdysvaltojen taloustilastojen antama kuva on jälleen kerran osoittautunut toivottua vähemmän ruusuiseksi. Työllisyys ei ole kohentunut, keskuspankki varoittelee edelleen hintojen laskukierteen mahdollisuudesta ja yritysten tuloskehitys jää toivotusta.

Sijoituspääoma on jo alkanut vetää omaa johtopäätöstään ja palata euroalueelle. Euro on vahvistunut ja talletusten termiininoteeraukset alkaneet laskea kohti suorien talletusten tuottoja.

Kolmen kuukauden talletuskorko oli eilen suunnilleen entisellään 2,13 prosentin tuntumassa, mutta kolmen kuukauden termiininoteeraus kolmen kuukauden talletukselle oli painunut parin viikon takaisesta 2,20 prosentista 2,15 prosenttiin.

Vielä selvemmin eurotalletusten suosion kasvu näkyy kuuden kuukauden korkotermiinissä: puolen vuoden kuluttua tehtävästä kolmen kuukauden talletuksesta tarjotaan enää 2,17 prosenttia, kun vielä syyskuun alussa noteeraus oli 2,40 prosentissa. Epävarmuuden vallitessa euroalueen rahamarkkinoiden suhteellisen korkea tuottotaso ja valuutan vakaus ovat jälleen arvossaan.

Tuoreimmat osastosta