20030210 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Liittofuusio mullistaa järjestökentän

Julkaistu: 16.9.2003 17:07

Teollisuuden ja työnantajain keskusliitto ja Palvelutyönantajain keskusliitto ovat aloittaneet neuvottelut uuden liiton perustamiseksi. Hankkeesta kerrotaan enemmän tämän lehden sivuilla 4–5.

Kun tiedot neuvotteluista vuotivat julkisuuteen pari viikkoa sitten, vielä yleisesti ajateltiin PT:n liittyvän TT:hen.

Liittojen puheenjohtajistot halusivat kuitenkin kahden tasa-arvoisen keskusliiton fuusion. Se on henkisesti tärkeää varsinkin PT:lle; kumpikaan ei lähde altavastaajan asemasta neuvotteluihin.

Uusi liitto on kuitenkin juridisesti erittäin vaativa suoritus. TT:n toimitusjohtajan Kalevi Hemilän ja PT:n toimitusjohtajan Arto Ojalan on tarkoitus neuvotella kaikki käytännössä valmiiksi ennen joulua, sen jälkeen juristit tekevät seuraavan vuoden töitä ja siirtävät liitoilta valtavan sopimuskannan uudelle liitolle.

Liitoilla on pelkästään noin 250 työehtosopimusta, muista sitoumuksista puhumattakaan.

Uusi liitto on järkevä, koska rajat teollisuusyritysten ja palveluyritysten välillä ovat liudentuneet. On vaikea sanoa, ovatko esimerkiksi Finnair, YIT, Kone, VR tai Posti teollisuus- vai palveluyrityksiä.

Toinen olennainen asia on se, että palveluyritykset kohtaavat kansainvälisen kilpailun siinä missä vientiyrityksetkin. Saksalaisen kauppaketju Lidlin tulo Suomeen on tässä mielessä avannut liittopäättäjien silmät. Samalla palveluyritysten asema on vahvistunut, koska niiltä ei voida enää siirtää devalvaatiolla tuloja vientiyrityksille. Liittoja yhdistää se, että molemmat kohtaavat kansainvälisen kilpailun samalla euron kurssilla.

Uusi liitto luo painetta muutoinkin järjestökenttään. Suomen Yrittäjät saa siitä merkittävästi vahvemman kilpailijan kuin kaksi erillistä keskusliittoa. Lisäksi Vakuutusyhtiöiden keskusliitto, Pankkiyhdistys, Kaupan keskusliitto, Kuorma-autoliitto joutuvat miettimään omaa rooliaan.

Fuusio tuo tietysti painetta myös TT:n ja PT:n jäsenliittoihin. Niitä on TT:ssä 29 ja PT:ssä 13. Uudessa liitossa ei voi olla yli 40:tä jäsenliittoa. Vaatii voimakasta vääntöä ryhmittää liitot uudelleen jäsenliitoiksi. Keskusliitot saadaan kyllä yhdistymään, mutta jäsenliittoihin voi iskeä itsenäisyyspuuska.

Fuusiota kutsuttiin koordinoimaan selvitysmiehenä entinen Alman toimitusjohtaja Matti Packalén. Hän on yllätysnimi tehtävään. Packalénin puolesta puhui kuitenkin moni asia.

Hän on aikanaan toiminut molempien liittojen hallituksessa olematta kuitenkaan kummankaan puheenjohtaja. Hän tuntee henkilöt ja liittojen toimintatavat. Alma on kummankin liiton jäsen: MTV kuuluu Palvelutyönantajiin ja graafinen puoli on TT:n jäsen.

Tuoreimmat osastosta