200305662 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Raakaöljyn korkea hinta tuo ennätysvoitot öljy-yhtiöille

Julkaistu: 11.9.2003 17:51

Shell alkaa kuitenkin jo valmistautua öljyn ehtymiseen investoimalla kaasuun ja uusiutuvaan energiaan

Kun raakaöljyn tynnyrihinta pysyttelee sitkeästi 25 dollarin yläpuolella, öljynporaus on erittäin kannattavaa toimintaa jopa Norjanmeren ankarissa oloissa. Ensimmäinen syysmyrsky riepottelee Draugenin öljynporauslauttaa, mutta paksun betonijalan päälle rakennetuissa sisätiloissa merenkäynti tuntuu vain pienenä huojuntana.

Shell Europen öljytuotteista vastaava johtaja Leslie van de Walle seuraa valvomon mittareista öljynpumppauksen etenemistä. Tyytyväinen ilme kertoo kaiken: korkealla pysyvän raakaöljyn hinnan ansiosta Shell ja muut suuret öljy-yhtiöt ovat tänä vuonna tahkonneet ennätysmäisen suuria voittoja.

Shellin tammi–kesäkuun nettotulos oli 8,2 miljardia dollaria (7,3 miljardia euroa), mikä on kaksi kertaa enemmän kuin viime vuoden vastaavana aikana. Vertailun vuoksi Fortumin öljytoimintojen koko vuoden liikevaihto on noin seitsemän miljardia euroa.

– Raakaöljyn hinnan lisäksi Shellin tulosta on parantanut maakaasun lisääntynyt tuotanto, Walle sanoo.

Jalostusmarginaalit alkavat laskea

Myös raakaöljyn jalostaminen poltto- ja voiteluaineiksi on ollut tänä vuonna ennätysmäisen kannattavaa. Kansainvälinen jalostusmarginaali on ollut vuoden alkupuoliskolla keskimäärin lähes neljä dollaria barrelilta. Viime vuonna marginaali oli vain noin 0,4 dollaria.

– Jalostustoiminnan kannattavuutta ovat lisänneet varastojen pienentyminen ja ylikapasiteetin purkautuminen Euroopassa, Walle luettelee.

Hän muistuttaa kuitenkin, että syksystä ei ole enää odotettavissa yhtä tuottoisaa jalostamoille. Vuoden toisella neljänneksellä marginaalit kääntyivät laskuun Atlantin molemmilla puolilla.

Raakaöljyn hintaheilahtelut jatkuvat

Raakaöljyn tulevaa hintakehitystä Walle ei suostu ennustamaan. Hän muistuttaa, että vapailla markkinoilla hinnan määrää kysynnän ja tarjonnan suhde.

– Shellin tehtävä on tuottaa, ei ennakoida öljyn hintaa. Sitä paitsi öljyn hinnassa on viime kuukausina tapahtunut niin odottamattomia muutoksia, että ennustaminen on erittäin vaikeaa, Walle perustelee.

– Volatiliteetti öljymarkkinoilla on kasvanut. Mitkä tahansa hyvät tai huonot uutiset voivat heilutella hintoja hyvinkin rajusti.

Walle muistuttaa, että keskeisin syy raakaöljyn kallistumiseen viime vuoden lopulla olivat Venezuelan levottomuudet, ei Irakin sodan uhka. Lähi-idän jännittyneen tilanteen lisäksi öljymarkkinoiden epävakautta ovat lisänneet tuotantokatkokset Nigeriassa.

Shell seuraa Nigerian tapahtumia erityisen tarkasti, sillä yhtiö on suurin tuottaja Länsi-Afrikan maan öljykentillä.

Öljyntuotanto vaatii mittavia investointeja

Walle muistuttaa, että suurten voittojen vastapainoksi öljy-yhtiöt joutuvat tekemään mittavia investointeja öljyntuotantoon. Vanhojen esiintymien ehtyessä öljyä ja kaasua etsitään uusilta alueilta ja entistä syvemmältä merenpohjasta. Tämä lisää kustannuksia.

– Shellin investoinnit tuotantoon ovat vuodessa noin 12 miljardia dollaria, Walle laskee.

Shell on alkanut hyvissä ajoin valmistautua maailman öljyvarojen loppumiseen investoimalla kaasuntuotannon lisäksi myös uusiutuvien energiamuotojen hyödyntämiseen.

Yhtiö on mukana muun muassa vetykäyttöisiin polttokennoihin soveltuvan polttoaineen kehittämisessä.

– Seuraavien 3-5 vuoden aikana Shell sijoittaa miljardi dollaria uusiutuviin energiamuotoihin, pääasiassa tuuli- ja aurinkovoimaan.

Walle muistuttaa kuitenkin, että öljy on ainakin vielä seuraavat 20 vuotta tärkein ja edullisin energiamuoto maailmassa.

– Löydämme edelleen enemmän öljyä kuin kulutamme sitä eli öljyvarat eivät ole vielä loppumassa. Kaasusta tulee öljyn luonnollinen korvaaja. Biopolttoaineet ja muut uusiutuvat energiamuodot ovat kuitenkin tulevaisuuden energiaa.

Tuoreimmat osastosta