20030854 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EKP:n Duisenberg näkee vahvistuvia merkkejä elpymisestä loppuvuonna

Julkaistu: 10.9.2003 18:52

Euroalueella kotimaisen kysynnän uskotaan kasvavan, kun käytettävissä olevat tulot lisääntyvät

Merkit elpymisen vauhdittumisesta vuoden toisella puoliskolla ovat vahvistuneet. Kasvun odotetaan jatkavan voimistumistaan myös ensi vuonna. Näin totesi Euroopan keskuspankin pääjohtaja Wim Duisenberg EU-parlamentin talous- ja rahakomiteassa.

– Sekä kotimaiset että ulkomaiset tekijät kannattelevat odotettua elpymistä. Ulkomailla tapahtuvan elpymisen pitäisi johtaa vientikysynnän kasvuun, mikä tasapainottaa vahvistuneen euron heikentämää kilpailuasemaa.

Kotimaisen kysynnän odotetaan kohentuvan, kun käytettävissä olevat tulot lisääntyvät ja kun yritykset saavat parannettua tuottavuuttaan ja kannattavuuttaan.

Talouden elpymisen tiellä olleet riskit ovat Duisenbergin mielestä pienentyneetviime kuukausien aikana, mutta ne eivät kuitenkaan ole kokonaan hävinneet. Korkotaso on tällä hetkellä sopiva EKP:n mielestä.

Inflaation odotetaan liikkuvan kahden prosentin tuntumassa tai hieman sen päällä loppuvuoden aikana. Lyhyellä aikavälillä öljyn hinta voi kuitenkin aiheuttaa paineita inflaatioon. Ensi vuonna inflaatio kuitenkin laskee alle kahteen prosenttiin, minne se myös asettuu.

Duisenbergin mielestä viimeaikainen budjettikehitys useissa maissa on huolestuttava, kuten myös keskustelu kasvu- ja vakaussopimuksen hölläämisestä.

– Selvän budjettien tasapainottamissuunnitelmien puuttuminen rajoittaa euroalueen pidemmän aikavälin kasvunäkymiä, Duisenberg muistutti.

Tuoreimmat osastosta