200303138 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kotimaiset sijoittavat jäivät nuolemaan näppejään

Julkaistu: 10.9.2003 20:11

Kone saattoi hyötyä siitä, että Valtraa havitteli julkisuudessa kotimainen sijoittajaryhmä. Keskustelu kotimaisen omistajan mukaantulosta ei ainakaan laskenut Valtran myyntihintaa.

Koneen hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin ei kommentoi traktorituotannosta tehtyjä muita ostotarjouksia. Tarjouskilpailussa oli mukana myös suomalainen konsortio, jossa olivat mukana metsäkonevalmistaja Ponsse, valtio, pääomasijoitusyhtiö Teollisuussijoitus ja joukko muita sijoittajia.

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) on pettynyt, ettei suomalainen sijoittajaryhmä onnistunut saamaan Valtraa. Hänen mukaansa markkinatalouden pelisääntöjen mukaan on kuitenkin elettävä ja häviökin on vain hyväksyttävä.

– Ei valtiolla ollut mahdollisuuksia määrätä mitään, hän sanoi STT:n mukaan.

Kotimaisten sijoittajien puolesta ovat puhuneet muun muassa Metallityöväenliiton puheenjohtaja Erkki Vuorenmaa ja MTK:n puheenjohtaja Esa Härmälä.

Partekin osto oli aikanaan erikoinen näytelmä. Aiempi toimitusjohtaja Christoffer Taxell ja yhtiön hallitus ajoivat fuusiota nosturivalmistaja KCI Konecranesin kanssa. Valtio päätti kuitenkin myydä osakkeet Koneelle. Taxell erosi myöhemmin.

Herlin sekä edellinen kauppa- ja teollisuusministeri Sinikka Mönkäre (sd.) antoivat julkisuudessa ymmärtää, että Partekia ei ole tarkoitus pilkkoa.

Tuoreimmat osastosta