200303910 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Apec tyrmäsi valuuttojen vapaan kellunnan Aasiassa

Julkaistu: 5.9.2003 18:50

Aasian ja Tyynen valtameren valtioiden yhteistyöjärjestö Apecin valtiovarainministerit tyrmäsivät Yhdysvaltojen valtiovarainministeri John Snow’n ehdotuksen sallia valuuttojensa vapaa kellunta. Valtiovarainministerien Thaimaassa pitämä kokous totesi päätöslauselmassaan, että vapaasti ilman hallitusten ja keskuspankkien toimenpiteitä kelluvat valuuttakurssit edistävät talouden kasvua joissakin tapauksissa.

– Yksikään valuuttakurssijärjestelmä ei kuitenkaan ole sellaisenaan sopiva kaikkiin olosuhteisiin, päätöslauselmassa todettiin uutistoimisto Bloombergin mukaan.

Snow esitti valtiovarainministerien kokoukselle toiveen, että Kiina sallisi oman valuuttansa vaihdella vapaammin dollaria vastaan. Hän moitti epäsuorasti myös Japanin viranomaisia, jotka ovat aktiivisesti jarruttaneet jenin paineita vahvistua dollaria vastaan.

Snow’n mukaan Aasian maiden valuuttakursseja säätelevä politiikka kasvattaa presidentti Bushin hallintoon kohdistuvia paineita sen valmistautuessa ensi vuoden presidentinvaaleihin.

– Valuuttakurssien liikkeisiin puuttuminen vääristää talouskehitystä ja lisää maailmankauppaa ja hyvinvointia vähentävän protektionismin houkutusta, Snow esitti.

WTO-jäsenyys ja valuutan kiinteä sitominen dollariin ovat kasvattaneet Kiinan vientiylijäämää USA:han nopeaa vauhtia. Kiinan keskimääräinen vientiylijäämä USA:han on muutamassa vuodessa kohonnut viidestä miljardista lähelle yhdeksää miljardia dollaria kuukaudessa.

Tuoreimmat osastosta