200302450 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Saksan työttömyys laski hieman

Julkaistu: 4.9.2003 18:58

Merkittävää parannusta ei odoteta ennen ensi kesää

Saksan työttömien määrä jäi elokuussa hieman odotettua pienemmäksi. Työtä vailla oli runsaat 4,3 miljoonaa ihmistä eli 38 000 vähemmän kuin heinäkuussa.

Ennakolta työttömien määrän oli odotettu nousevan 12 000 ihmisen verran. Vuositasolla työttömien joukko kasvoi 300 000 ihmisellä.

Kausitasoitettujen laskelmien mukaan työttömien määrä pysyi muuttumattomana ja työttömyysaste 10,6 prosentissa. EU-standardien mukaisella laskutavalla aste oli edelleen 9,4 prosenttia.

Merkittävämpää parannusta tilanteeseen on turha odottaa ennen ensi vuoden puolta väliä, arvioi työvoimahallinnon johtaja Florian Gerster. Viiden miljoonan työttömän raja ei kuitenkaan tule ylittymään, ellei talvesta tule poikkeuksellisen kovaa, hän uskoo.

– Syksylle tyypillinen tilanteen parantuminen tulee esiin syyskuun luvuissa. Pysyvää parannusta työmarkkinoilla voidaan odottaa vasta, kun suunnitellut uudistukset etenevät ilman esteitä, kommentoi talousministeri Wolfgang Clement.

Työllisten määrän lasku näyttää jo hidastuvan, kertoi maan tilastokeskus eilen kesäkuun lukuihin viitaten.

Teollisuustilaustenlasku oli yllätys

Tehdasteollisuuden tilaukset yllättivät eilen toiseen suuntaan. Uusien tilausten arvo laski heinäkuussa laski 0,1 prosenttia, vaikka sen oli odotettu nousevan 0,3 prosenttia.

Vuositasolla lasku oli 0,6 prosentin suuruinen. Talousministeriö pitää tosin todennäköiseltä, että lukuja joudutaan korjaamaan ylöspäin myöhemmässä laskennassa.

Tilauksissa toistui euron kallistumisesta lähtien moneen kertaan nähty kuvio: ulkomaiset tilaukset vähenivät ja kotimaiset lisääntyivät.

Eniten eli 2,3 prosenttia kasvoivat kulutushyödykkeiden tilaukset. Pienessä kasvussa olivat myös puolivalmisteiden tilaukset, investointihyödykkeitä sen sijaan kysyttiin edelliskuukautta vähemmän.

Taloustutkimuslaitos Ifon johtaja Hans-Werner Sinn kertoi uutistoimisto vwd:lle odottavansa maan taloudelta talvella loivaa nousua ja ensi vuodelta prosentin, puolentoista kasvua. Valtiontaloutta sekään ei pelasta.

– Minun tiedossani olevien laskelmien mukaan ei ole mahdollista saada uuden velan määrää ensi vuonna alle kolmen prosentin bruttokansantuotteesta, sanoi Sinn.

Tuoreimmat osastosta