200305135 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Fortum ja Pohjolan Voima ehdollavenäläisvoimalan hallinnoijaksi

Julkaistu: 2.9.2003 19:08

Venäjän sähkömonopoli hyväksyi Luoteisvoimalan antamisen ulkomaiseen hallintaan

Venäjän RAO UES -sähkömonopolin hallitus on tehnyt päätöksen antaa Pietarin lähellä sijaitseva niin sanottu Luoteisvoimala ulkopuoliseen hallintaan ilman omistuksen siirtymistä. Perjantaina tehdyn päätöksen mukaan UES etsii suurta ulkomaista voimayhtiötä, joka ottaisi Venäjän nykyaikaisimpiin ja suurimpiin kuuluvan sähkö- ja kaukolämpövoimalan hallintaansa. UES- yhtiön tarkoituksena on houkutella tällä tavoin länsimaista tietotaitoa ja rahaa Venäjän sähkösektorille, jossa on alkamassa laaja uudistusohjelma.

Venäläinen Izvestija-päivälehti arvioi maanantaina, että suomalaiset voimayhtiöt Fortum ja Pohjolan Voima olisivat kiinnostuneita Luoteisvoimalan ottamisesta hallintaansa, koska ne kuuluvat Venäjän sähkömonopolin suurimpiin ulkomaisiin asiakkaisiin. Pohjolan Voimassa asiasta oltiin epätietoisia.

– Meihin ei ole oltu yhteydessä asiasta, mutta tuskin tulemme olemaan kiinnostuneita. Virallista kantaa otamme kuitenkin vasta, jos RAO UES tekee meille tarjouksen asiasta, johtaja Risto Mäkinen Pohjolan Voimasta sanoi.

Ehtona rahoituksenjärjestäminen

Fortumilla asiaa ei haluttu kommentoida. Yhtiöstä on kuitenkin aiemmin ilmoitettu, että se on keskustellut asiasta RAO UES:n kanssa.

– Teemme lopullisen päätöksen siinä vaiheessa, kun saamme tarkempaa tietoa siitä mitä on tarjolla, minkälaista apua ja osaamista tarvittaisiin, Fortumin yksikönjohtaja Timo Karttinen sanoi pari viikkoa sitten.

Fortumin kaipaamaa selvyyttä UES-yhtiön tarjoukseen löytyy sähkömonopolin hallituksen tekemästä päätöksestä antaa Luoteisvoimala ulkopuoliseen hallintaan. Sen mukaan hallintoyhtiön odotetaan lisäävän Luoteisvoimalan teknillisten ja taloudellisten toimintojen tehokkuutta, valmistavan voimayhtiön toimimaan markkinaolosuhteissa ja antavan UES-yhtiölle päätettäväksi ehdotuksen voimalan loppuunrakentamisen rahoittamisesta.

UES-yhtiön mukaan Luoteisvoimalan toisen 450 megawatin voimalayksikön sekä kaukolämpökeskuksen rakentamiseen tarvitaan vielä 227 miljoonaa dollaria. UES- yhtiö odottaa siis, että Luoteisvoimalan ohjat käsiinsä ottava länsiyhtiö tuo mukanaan myös mittavan rahoituspaketin yhtiöön. UES:n omassa budjetissa ei ole varattu rahoja Luoteisvoimalan loppuun rakentamiseen.

UES-yhtiö aikoo allekirjoittaa sopimuksen Luoteisvoimalan hallinnan luovuttamisesta joulu–tammikuussa.

Tuoreimmat osastosta