200305102 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

”Tukipolitiikka ei ole pitkän päälle tervettä”

Julkaistu: 1.9.2003 19:52

Brittitaustainen, Bermudalle rekisteröity Sea Containers nosti viime talvena omistusosuutensa Siljasta sataan prosenttiin. Samalla Silja Line -nimi muuttui pelkästään Siljan markkinoinnissaan käyttämäksi nimeksi.

Pankakoski kehuu emoyhtiötä omistajana. James B. Sherwoodin luoma Sea Containers on merenkulun ja matkailun iso kansainvälinen osaaja.

Pankakosken mukaan uusi omistaja on sitoutunut vahvasti Siljan kehittämiseen ja katse on tulevaisuudessa. Tällä hän viittaa osittain myös mielikuvaan, että suomalaisvarustamot keskittyvät vain tukiaisten aneluun ja puolustustaisteluun muuttuvilla markkinoilla.

– Tukipolitiikkaa ei pitkällä tähtäimellä voi pitää terveenä, Pankakoski myöntää.

Kustannusten kurissapitäminen on suuri haaste laivayhtiöille. Siljan kotimarkkinoille tulleet virolaiset laivayhtiöt pystyvät toimimaan paljon alhaisemmilla työvoimakustannuksilla.

Siljan aluksista historiallisista syistä osa on ollut Ruotsin, osa Suomen alusrekisterissä. Nyt konsernin aluksista yli puolet seilaa muun kuin Suomen lipun alla. Ruotsi tukee Suomea avokätisemmillä vero- ja maksuhelpotuksilla omia aluksiaan.

Pankakoski ei halua ottaa kantaa, mistä tulevaisuuden uudet kustannussäästöt revitään – esimerkiksi miten todennäköistä on, että ainakin kannen alla työskentelee niin sanottu sekamiehistö eli monet työntekijät tulisivat Pohjoismaita matalampien palkkojen maista ja työskentelisivät kotimaidensa työehdoilla.

– Laivalla pitää aina olla suomea ja ruotsia puhuvia työntekijöitä. Viime kädessä asiakas määrää, mitä palveluita hän haluaa, muistuttaa hyvän palvelun merkitystä jatkuvasti painottava Pankakoski.

Siljan laajentuminen Pohjoismaiden ulkopuolisille reiteille luonnollisesti lisää muiden kuin pohjoismaisten työntekijöiden tarvetta ja palkkausmahdollisuuksia.

Pankakosken mukaan tärkeintä on, että matkustajille tarjotaan houkutteleva kokonaispaketti ja ja kustannukset ovat kilpailukykyiset.

Tuoreimmat osastosta