200308996 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Autoyhtiöt toivovat Frankfurtin automessuista myyntipiikin alkua

Julkaistu: 28.8.2003 16:56

Autokaupan odotetaan kiihtyvän kunnollavasta 2005

Autoyhtiöt toivovat Frankfurtin syyskuisen autonäyttelyn virittävän autonostajat vauhtiin. Syyskuun 11.-21. järjestettävän näyttelyn täkyinä on noin 60 ensimmäistä kertaa esiteltävää uutta automallia.

Saksalaiset autovalmistajat ovat selviytyneet verrattain hyvin taantumasta. Autovalmistus nousi Saksassa heinäkuun loppuun mennessä kaksi prosenttia noin kolmeen miljoonaan autoon. Kaikkiaan Saksassa on vuoden aikana rekisteröity uusia autoja hiukan hitaammin kuin viime vuonna. Jo viime vuonna autoja myytiin Saksassa miltei kolme prosenttia edellisvuotta vähemmän. Huippuvuosi automyynnissä oli vuonna 1999, jonka jälkeen luvut ovat pudonneet.

Autoalan professori Ferdinand Dudenhöffer odottaa automyynnin nousevan kaikilla tärkeillä markkinoilla, Saksassakin talouden piristyttyä ensi vuonna ja edelleen vuonna 2005. Frankfurtissa esiteltäviä uutuusmalleja hän pitää myynnin kannalta tärkeinä, sillä esimerkiksi Golf on Saksan myyntivaltti, kuten hän korosti dpa-uutistoimistolle.

Nämä käsitykset jakaa Hypo-Vereinsbankin autoanalyytikko Albrecht Denninghoff. Hän kuitenkin empii vielä, ovatko kuluttajat valmiita sijoittamaan jo nyt rahojaan autoon. Hän odottaa automyynnin kaasuttavan kunnolla vasta vuonna 2005.

Maasturi-intolaantuu Euroopassa

Tuoreita malleja nähdään Frankfurtissa Volkswagenin osastolla, joka esittelee Golf V:n. Opel näyttää Astran, BMW uuden 6-sarjan, Mercedes SLR-sporttiauton ja Porsche 911 Turbo Cabrion.

Saksan autorekisteröintiliiton mukaan Yhdysvalloista Eurooppaan levinnyt tukevien offroader-maastureiden rekisteröinti-into on laantunut, koska tiheään asutussa Keski-Euroopassa näillä autoilla ei ole niinkään kysyntää.

Sen sijaan urheiluhyötyautot kuten Porschen Cayenne ja VW:n Touareg miellyttävät sikäläistä ostajakuntaa.

Näyttelyasettajia tulee vähemmän

Edellisen kerran Frankfurtin kansainvälinen autonäyttely järjestettiin kaksi vuotta sitten juuri New Yorkin terrori-iskun jälkeen. Isku varjosti koko näyttelyä niin pahasti, että kävijämäärä laski kymmenen prosenttia 800 000 henkeen. Nyt 60. kertaa järjestettäville messuille odotetaan tutustujia vähintään 850 000.

Näytteilleasettajien määrä on laskenut, joten tämänvuotiseen IIA:han on ilmoittautunut tuhat autotuottajaa 40 maasta, kun vuonna 2001 heitä oli vielä 1 100.

Ulkomaiset yhtiöt jäävät yhä useammin Frankfurtista pois, mutta lisää osallistujia tulee Saksasta. Suurista autovalmistajista puuttuu kuitenkin vain brittiläinen MG Rover.

Frankfurtin kävijöillä on mahdollisuus myös koeajaa autoja tai tutustua Formula ykkösten näyttelyyn.

Autofriikkien kannattaa ottaa huomioon, että näyttelyn avauspäivä osuu yksiin Yhdysvaltain terrori-iskun muistopäivän kanssa. Siksi Frankfurtin turvatoimet ovat erityisen tiukat, varsinkin kun autonäyttelyn avaa Saksan liittokansleri Gerhard Schröder.

Tuoreimmat osastosta