200301161 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Hapuilu jatkui tilastojen edellä

Julkaistu: 26.8.2003 9:05

Markkinat hermoilivat vailla selvää suuntaa tänään julkistettavien Yhdysvaltojen ja Saksan teollisuuksien tilasta kertovien tilastojen edellä. Mumbain pommi-iskut aiheuttivat oman osansa yleiseen hapuiluun mutta niiden vaikutukset jäivät kuitenkin vähäisiksi: markkinoille oli epäselvää liittyivätkö iskut Intian sisäisiin kiistoihin vai liittyivätkö ne Yhdysvaltojen maailmanlaajuiseen terrorin vastaiseen sotaan. Koska Intia ei ole mitenkään erityisesti amerikkalaismielinen maa kallistuivat veikkaukset ykkösvaihtoehdon kannalle ja kansainvälinen reaktio jäi vähäiseksi. Oman osansa markkinoiden sekavuuteen aiheutti Iso-Britannian vapaapäivä joka hiljensi kaupankäyntiä Euroopassa. Päivän ainoa merkittävämpi tilastoluku, Yhdysvaltojen asuntokaupan kiihtyminen uusiin ennätyslukemiin vaikutti lähinnä korkomarkkinoiden nousupaineisiin. Asuntokauppa on taloudenkehityksen kannalta jäljessä tuleva luku, ja kauppa voi jatkua vaikka uusien asuntoluottojen kysyntä olisikin jo laantumassa kuten tilastot ovat jo pari viikkoa kertoneet.

Osakemarkkinoilla Yhdysvaltojen indeksit sahailivat vailla suuntaa. Dow Jones päätyi 0,3 prosentin laskuun Caterpillarin osakekurssin alettua epäillä tasonsa kestävyyttä ja otettua hieman takapakkia. S&P 500 vahvistui vajaan prosenttiyksikön kymmeneksen ja Nasdaq heikkeni saman verran. Aasiassa Nikkei on noussut 0,4 ja Topix 0,2 prosenttia eräiden teollisuusyritysten julkistettua positiiviseksi koettuja uutisia toimintansa kehityksestä. Hang Seng on painunut prosentin ja Kospi 0,7 prosenttia. Euroopan markkinat avautuvat rauhallisesti ja päättävät suunnastaan Saksan julkistettua teollisuuden tilanteen ja odotusten IFO-indeksin kello 11.

Korkomarkkinoilla Yhdysvaltojen viitelainojen alamäki jatkui. Kaksivuotinen tuotto nousi 1,9 prosentista 1,95 prosenttiin ja kymmenvuotinen 4,45 prosentista 4,54 prosenttiin. Saksan tuotot sahasivat eilen, kaksivuotinen painui 2,62 prosentista 2,57 prosenttiin mutta nousi illalla 2,6 prosentin tuntumaan. Kymmenvuotinen käväisi 4,14 prosentissa ennen kuin palasi 4,18 prosenttiin. Rahamarkkinoilla ei ole tapahtunut merkittäviä suunnanmuutoksia.

Valuuttamarkkinoilla dollari painui 117,6 jenistä 117,2 jeniin jossa se kävi kahdesti ennen kuin palasi 117,5 jenin tuntumaan. Huhut ja odotukset Japanin keskuspankin operaatioista ovat taas nousseet esille. Euro kävi eilen 1,09 dollarissa mutta painui yöllä 1,08 dollariin ennen kuin palasi 1,085 dollarin tuntumaan. Jeniä vastaan euro kävi 127 jenissä ennen asettumistaan 127,5 jenin tienoille aamupäivällä.

Päivän pääosassa ovat Saksan IFO-indeksi, Yhdysvaltojen kestokulutushyödykkeiden tilauskanta ja kuluttajaluottamuksen kehitys. IFOn toivotaan osoittavan Saksan olevan pääsemässä voimistuvan kehityksen uralle ja yritysten odotusten kohentuneen mikä sekä parantaisi Saksan talouskasvua että todennäköisesti kääntäisi myös työttömyydenlaskuun ja helpottaisi valtion rahoitusasemaa. Suuren kokonsa vuoksi Saksa ratkaisee muun euroalueen talouskasvun vauhdin ja kestävyyden ja vaikuttaa myös euron arvoon. Yhdysvaltojen kestokulutushyödykkeiden toivotaan vihjaavan yritysten investointien lisääntymisestä, tilausten määrä kasvoi kesäkuussa 2,3 prosenttia ja kuljetusvälineet poisluettuna 1,7 prosenttia ja heinäkuun kasvuksi ennakoidaan yhtä prosenttia, liikenne poisluettuna puoli prosenttia. Kuluttajaluottamuksen toivotaan toipuneen elokuussa heinäkuun laskustaan, luottamus painui heinäkuussa 83,5 pisteestä 76,6 pisteeseen ja sen toivotaan palanneen 80 pisteen tienoille. Luottamusta painoivat heinäkuussa eniten työpaikkojen tarjonnan heikentyminen ja yleisten odotusten lasku. Laskua jarrutti asuntohintojen nousu. Mikäli tilauskanta ja kuluttajaluottamus osoittautuvat pettymyksiksi, voi osakemarkkinoille olla tarjolla kylmä suihku suhteellisen pitkään jatkuneen varovaisen nousun jälkeen. Tilastopettymys voidaan tulkita merkiksi siitä, että nousuodotukset ovat jälleenkerran olleet ylilyötyjä. Jos tilastot taas ylittävät odotukset, voimistuvat pitkien korkojen nousupaineet entisestään

Tuoreimmat osastosta