200307549 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Riskinottajat nostavat kursseja

Julkaistu: 20.8.2003 19:01

Vanha hokema sijoitusmarkkinoilla on, että nousumarkkinat eivät koskaan käynnisty samoilla osakkeilla kuin edelliskerralla. Viime aikoina osa sijoitusasiantuntijoista on kuitenkin käyttänyt toteamuksessa sanaa yleensä, sillä nyt nousua yritetään pitkälti samoilla osakkeilla kuin teknokuplan aikanakin.

Teknologiaosakkeet ovat edelleen p/e-mittarilla mitattuna noin tuplasti muita osakkeita kalliimpia. Viime vuosien aikana tähän arvostuseroon on jo totuttu ja sitä on selitetty teknoyhtiöiden tulevaisuudenodotuksilla. Arvostusero ei kuitenkaan ole mikään luonnonlaki.

Noin vuoteen 1997 asti teknoyhtiöiden osakkeiden hinta suhteessa odotettuun osakekohtaiseen tulokseen oli suunnilleen sama kuin muillakin toimialoilla. Taustalla on, että jo tuolloin alan johtavien tietokoneyhtiöiden liikevaihdon kasvu oli pudonnut lähelle bruttokansantuotteen kehitystä ja yhtiöt olivat pitkälti menettäneet kasvuyhtiön luonteensa.

Internet ja kännykät levisivät kuitenkin kulovalkean tavoin ja teknoyhtiöiden kasvut ja erityisesti näkymät nousivat satumaisiksi. Esimerkiksi Nokian liikevaihto parhaimmillaan jopa tuplaantui vuosittain viime vuosikymmenellä. Viime vuosien aikana alallaan parhaiten menestyvän Nokian liikevaihto on kuitenkin pysynyt suunnilleen ennallaan ja välistä jopa laskenut.

Investointipankki Merrill Lynchin USA-strategi Richard Bernstein varoittaa tuoreessa katsauksessaan osakemarkkinoiden spekulatiivisuudesta. Oheisen kuvion mukaan osakemarkkinoiden nousuputkien alussa sijoittajat ovat löytäneet uusia aloja ja uudenlaisia kasvunäkymiä, mikä tukee vanhaa hokemaa.

Vuosina 1988, 1991 ja 1995 vaihdetuimmat osakkeet olivat p/e -mittarilla halvempia kuin muut osakkeet. Näistä löydöistä alkoivat pitkät nousuputket. Teknokuplan alusta näihin päiviin asti sijoittajat ovat olleet kuitenkin jatkuvasti kiinnostuneimpia markkinoiden kalleimmista osakkeista.

Päätelmää korostaa se, että kuvioiden p/e-luvuissa osakkeiden hintaa on verrattu tulosennusteeseen eikä toteutuneeseen tulokseen. Siten johtopäätöstä ei voi kumota vetoamalla juuri viime vuoden poikkeuksellisen heikkoihin tuloksiin. Sijoittajat odottavat yrityksiltä voimakasta kasvua yli vuoden mittaisessa tulevaisuudessa.

Bernsteinin mukaan taustalla on sijoittajien harvinaisen kova luottamus Yhdysvaltojen keskuspankin rahapolitiikkaan. Sijoittajat luottavat siihen, että kulman takana odottaa voimakas taloudellinen nousu, jonka aikana korot pysyvät edelleen matalina.

Yksi ilmiön selitys on sekin, että uutta hienoa kasvutarinaa ei vain ole löytynyt, mutta monilla sijoittajilla on runsaasti rahaa käytettävissään. Lisäksi teknokupla lysähti isolta osin teknologiainvestointien lakkaamiseen. Investointien voimakas palautuminen nopeuttaisi alan voimakkaasti ainakin hetkellisesti.

– Sijoittajat eivät ole vielä huomanneet, että teknokupla vahingoitti taloutta siirtämällä pääomia tuotannollisesta toiminnasta spekulaatioon, Bernstein sanoo.

Markkinoiden spekulatiivinen luonne korostuu siinäkin, että kaikkein riskipitoisimpien osakkeiden arvostustasot ovat nousseet eniten.

Lisäksi kurssit ovat nousseet samalla, kun pitkät korot ovat olleet nousussa.

Tuoreimmat osastosta