200309907 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Aldata palkkaa koko ajan lisää väkeä

Julkaistu: 19.8.2003 16:19

Vastavalittu toimitusjohtaja Matti Hietala pitää myös yritysostoja välttämättöminä kasvutavoitteiden saavuttamiseksi

Syyskuun alussa Aldatan toimitusjohtajana aloittava Matti Hietala on tiukan paikan edessä. Hänen pitäisi kiihdyttää kaupan tietojärjestelmiä tekevä yhtiö alansa Euroopan ykköseksi vuoteen 2007 mennessä. Samassa ajassa yhtiö pitäisi kasvaa koko maailman johtavaksi päivittäistavarakaupan järjestelmien toimittajaksi.

– Hurjalta näyttää, mutta tuotteet ovat hyvässä iskussa ja yritysrakennetta on muutettu niin, että se soveltuu paremmin kansainväliseen toimintaan, Hietala perustelee luottamustaan.

Yhtiö kasvatti sekä tulostaan että liikevaihtoaan ensimmäisellä vuosipuoliskolla, ja se on siitä harvinainen it-yritys että se palkkaa Hietalan mukaan koko ajan lisää väkeä. Merkittävistä määristä ei kuitenkaan ole kysymys: henkilöstö on kasvanut noin kymmenellä tänä vuonna.

– Koko ajan otamme uutta väkeä, sekä tuotekehitykseen että silloin, kun vallataan uusia markkinoita. Nyt on saatavilla hyviä osaajia.

Aldatan kasvutavoitteet vaativat toteutuakseen yhteistyökumppaneiden lisäksi myös yritysostoja. Hietalan mukaan on yritysostojen kautta on myös helpompaa hankkia asiantuntevaa, paikalliset olot ja kontaktit tuntevaa työvoimaa kuin palkkaamalla uutta väkeä. Aldata pyrkii siihen, että kaikilla markkinoilla olisi lopulta yhtiön oma yksikkö.

– Kyllä asiakkaat luottavat yhteistyökumppaneihin, mutta oma toimisto on hyvä olla kumppaneiden tukena, kun puhutaan näinkin keskeisistä järjestelmistä.

Yrityksiä etsiskellään Hietalan mukaan kaikilta markkinoilta. Aldata on kuitenkin ilmoittanut keskittyvänsä nyt erityisesti Yhdysvaltoihin sekä Britanniaan.

Aldata aikoo pitää kaikki nykyiset tuotteensa valikoimissaan. Yhtiö tekee toimitusketjun hallinnan järjestelmien ja myymäläjärjestelmien lisäksi turvajärjestelmiä eli lähinnä kulunohjausta ja ajan hallintaa.

– Kaikki nykyiset tullaan säilyttämään, Hietala vakuuttaa.

Hietalan mukaan on viisasta keskittyä yhteen asiaan kerrallaan eli nyt Aldata pyrkii kasvattamaan markkinaosuuksia nykyisissä tuotteissaan.

– Emme lähde nyt rönsyilemään siinä. Katsotaan viiden vuoden päästä, miltä maailma näyttää ja onko luontevaa lähteä levittäytymään toisiin markkinasegmenteihin.

Muun muassa Hewlett-Packardilla ja Unisysissä alan kokemusta kerännyt Hietala valittiin Aldatan hallitukseen vuosi sitten, kun yhtiön hallitus pistettiin lähes kokonaan remonttiin. Tuolloin hallituksen sisällä oli vahvoja näkemyseroja yhtiön tulevaisuudesta.

Tänä vuonna Hietala on tehnyt Aldatan hallitukselle ehdotuksen yhtiön organisaation uudistamisesta, jota lähdetään nyt toteuttamaan.

Tuoreimmat osastosta