200303590 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sosiaalitoimesta valaisinyrityksen toimitusjohtajaksi

Julkaistu: 18.8.2003 17:12

Henrita Ruokonen pyörittää miehensä Karin kanssa Kirkkonummella valaisinyritys Cariittia. Ruokoset ottivat vuonna 1998 vastuulleen Valaisinpajan ja samalla nimi muuttui Cariitiksi. Yhtiö valmistaa valokuitujärjestelmiä sekä Alvar Aallon ja Juha Leiviskän suunnittelemia designvalaisimia Artekille.

Henrita Ruokonen työskenteli sosiaalitoimessa kunnes siirtyi perheyritykseen toimitusjohtajaksi. Ruokosten astuessa ruoriin yrityksessä oli 19 työntekijää, nyt se työllistää 24 henkilöä.

Millaista on olla naisyrittäjä tämän päivän Suomessa?

– Minun on hiukan vaikea nähdä yrittäjyyttä vain nais-mies-näkökulmasta. Yrittäjyys on kovaa työtä tekee sitä kuka tahansa. Yrittäjänaiset ovat tunnollisia ja hoitavat yrityksiään hyvin, eivätkä ota liian suuria riskejä. Minusta erot ovat enemmän persoonakohtaisia. Toki on selvää, että naiset johtavat usein pehmeämmin arvoin, Ruokonen sanoo.

Ruokosen mielestä naisyrittäjän asemassa on korjaamisen varaa.

– Esimerkkinä voisin mainita lapsen saamiseen ja hoitamiseen liittyvien sosiaalietuuksien puuttumisen yrittäjänaisilta. Useimmissa perheissä nainen tekee myös kotityöt yrittäjätyön jälkeen. Kotiavun tukia on kehitetty, mutta tarjonta ei taida vastata kysyntää. Meillä naisilla ei ole myöskään samanlaisia verkostoja kuin miehillä, Ruokonen sanoo.

Mieleenpainuva naiseuteen liittyvä kommellus Ruokoselle sattui Hong Kongissa. Ruokonen vieraili miehensä kanssa eräässä yrityksessä, jossa toimitusjohtaja otti heidät vastaan.

– Minut istutettiin pitkän pöydän kulmalle, kauas miehistä. Minua ei noteerattu koko neuvottelun aikana, vaikka olin samassa asemassa kuin isäntämme. Ymmärsin toki, että kyseessä oli kulttuurien ero.

Cariitti on toimittanut valaisimia muun muassa Ateneumiin, Säätytaloon, Kiasmaan, Suomen Pankkiin, Finlandia-taloon ja eduskuntataloon. Myös monien merkittävien kohteiden ulkovalaistus on yrityksen kädenjälkeä. Muun muassa presidentin linnassa, Suomenlinnassa, Helsingin Esplanadeilla ja puistossa voi nauttia Cariitin valaistuksesta. Yrityksen valaistusideat koristavat myös Jyväskylän, Lahden ja Joensuun kävelykatuja. Useiden loistoristeilijöiden sekä esimerkiksi Hotelli Kämpin saunatilat ja Lahden Sibeliustalo on valaistu Cariitin valokuituvalaisimilla.

Tuoreimmat osastosta