200306311 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Optimisi orastaa osakemarkkinoilla

Julkaistu: 18.8.2003 9:08

Yhdysvaltojen perjantain tilastot kertoivat talouden tilan olevan entistä vankemmin maltillisen kohentumisen uralla. Teollisuustuotannon kasvu ylitti heinäkuussa odotukset, mutta tämä aiheutui osittain kesäkuun tilaston korjauksesta alaspäin. Kapasiteetin käyttöaste koheni hieman odotettua voimakkaammin, mikä on merkki paremmasta. Tällä viikolla päähuomio kiinnittyy euroalueen tilastoihin, Yhdysvalloista on luvassa vain kaksi merkittävämpää tietoa.

Perjantain tilastojen pääviesti oli Yhdysvaltojen inflaatiovauhdin orastava toipuminen mikä vähentää deflaatiokierteen uhkaa.

Osakemarkkinoiden varovainen piristyminen jatkui Yhdysvalloissa. Pääindeksit sahasivat tilastotietojen jälkeen vajaat puoli prosenttia miinuksella ja plussalla, Dow Jones ja Nasdaq päätyivät 0,1 prosentin nousuun ja S&P 500 lähtötasolleen. Aasiassa Yhdysvaltojen näkymien orasta koheneminen veti vientiyrityksistä nousuun. Nikkei vahvistui 1,8 prosenttia kiiveten yli 10000 pisteen psykologisen rajan. Topix vahvistui maltillisemmin, 1,1 prosenttia. Hang Seng on pysynyt jotakuinkin ennallaan ja Kospi vahvistunut vajaan prosentin. Euroopassa kaupankäynti avautuu hermostuneissa merkeissä huomenna julkistettavaa Saksan teollisuuden ZEW-indeksiä odoteltaessa. Suomen markkinoille antaa oman vivahteensa tuore tieto, jonka mukaan heinäkuun vientihinnat olivat 5,1 prosenttia alempana kuin vuosi sitten tuontihintojen noustua 0,5 prosenttia. Tieto ei lupaa hyvää vientiyritysten tuloskehitykselle vuoden jälkipuoliskolla.

Korkomarkkinoilla perjantai sujui hiljaiselon merkeissä. Yhdysvaltojen kaksivuotisen lainan tuotto on 1,8 prosentissa ja kymmenvuotinen värisee hieman 4,5 prosentin yläpuolella. Pitkät lainat hermoilevat talouskasvun voimistumisesta, ja huomenna julkistettava tieto liittovaltion heinäkuun budjettivajeesta pitää pitkiä korkoja noususuunnassa. Saksan kaksivuotinen tuotto laski perjantaina 2,6 prosentista 2,55 prosenttiin ja kymmenvuotinen 4,2 prosentista 4,16 prosenttiin. Euroalueen rahamarkkinat ovat tänä aamuna jälleen alkaneet ounastelle koronlaskun mahdollisuutta tai ainakin koronnoston siirtymistä kauemmas tulevaisuuteen alueen todella heikkojen kasvulukujen vuoksi. Saksan ZEW-indeksistä odotetaan valaistusta syksyn kasvun suuntaan ja nopeuteen.

Valuuttamarkkinoilla dollari on vahvistunut aavistuksen Aasian kaupankäynnissä ja kivunnut 119 jenistä 119,2 jeniin. Euro on lipsahtanut 1,126 dollarista 1,122 dollariin ja 134,5 jenistä 134 jeniin. Ruotsin kruunu on jälleen kärsinyt euroepävarmuudesta, euro nousi perjantaina 9,2 kruunusta 9,24 kruunuun.

Viikon tapahtumakalenteri on euroaluepainotteinen. Yhdysvallat julkistaa tiistaina tiedon heinäkuun budjettivajeesta ja torstaina uusien työttömien määrän ja heinäkuun ennakoivan suhdanneindikaattorin. Euroalueen tärkeimmät tilastot ovat tiistaina julkaistavat Saksan elokuun ZEW-indeksi johon odotetaan reipasta nousua, Euroalueen kuluttajahintatilasto heinäkuulta ja teollisuustuotanto kesäkuulta. Keskiviikkona Ranska julkistaa huhti-kesäkuun kokonaistuotantonsa ja euroaluekesäkuun kauppataseen. Torstaina saadaan Ranskan kesäkuun vaihtotase, ja viikko päättyy perjantaina Ranskan heinäkuun inflaatiolukuun. Saksan omien tilastoviranomaisten torstainen kokonaistuotantotilasto todennäköisesti vahvistaa viime viikolla julkistetut eurostatin tiedot kokonaistuotannon supistumisen jatkumisesta.

Tuoreimmat osastosta