200301890 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomalais-ruotsalainen pörssi karsii päällekkäisyyksiä heti syksystä

Julkaistu: 13.8.2003 17:26

OM Hex siirtyy yhteiseen kaupankäynti-järjestelmään vuoden kuluttua

Ruotsalaisen OM:n ja Hexin fuusio tuo Helsingin ja Tukholman pörssihuoneisiin piakkoin vipinää yt-neuvottelujen muodossa. Yhdistymisen jälkeen OM Hex aikoo ensi töikseen karsia päällekkäiset toiminnot ja luoda yhtiölle uuden organisaation. Väki siis vähenee väistämättä.

OM:n tarjous Hexistä on parhaillaan käynnissä ja päättyy 25. päivä elokuuta. OM lupaa 2,5 uutta osakettaan jokaisesta Hexin osakkeesta. Mikäli tarjous saa riittävän hyväksynnän, niin uusi pohjoismainen pörssitalo OM Hex syntyy syyskuun alussa.

– Kaupan toteutumisen jälkeen voimme käynnistää organisaatiomuutoksen edellyttämät yt-neuvottelut Suomessa ja Ruotsissa, sanoo Hexin toimitusjohtaja ja OM Hexin tuleva varatoimitusjohtaja Jukka Ruuska.

Vähennysten määrävielä täsmentämättä

Ruuska ei vielä tässä vaiheessa halua täsmentää, minkä suuruisia vähennyksiä on odotettavissa. Varmaa ei ole myöskään se, mihin kaikkialle vähennykset kohdistuvat.

– Tietyssä mielessä läpi linjan, Ruuska toteaa.

Luvassa oleva teknologinen integraatio tarkoittaa ainakin sitä, että Hexissä otetaan käyttöön OM:n teknologia. Vaikka Hexiin jäänee varsinkin arvopaperikeskuksen it-kehitystoimintaa, niin yleisesti ottaen fuusioituvan yhtiön tietojärjestelmäpuolen tuotanto on tarkoitus keskittää yhteen paikkaan eli naapurimaahan. Säästöjä odotetaan teknologian käyttöönoton lisäksi myös markkinoinnissa, rahoituksessa ja yleisessä hallintotoimessa. Sen sijaan markkinavalvontaa ei aiota keskittää.

Teknistä integraatiota ja organisaatiomuutosta aiotaan tehdä rinta rinnan. Ensimmäinen tärkeä askel on Ruuskan mukaan yhteinen kaupankäyntijärjestelmä Saxess ja sen ottaminen käyttöön myös Helsingin pörssissä. Askel vaatii kuitenkin vielä kohtuullisesti aikaa.

– Ehkä ensi vuoden alkusyksy on turvallinen arvaus, uumoilee Ruuska.

Kaupankäyntijärjestelmän käyttöönoton yhteydessä aiotaan tehdä mahdollisimman paljon myös muita integrointitoimia. Muun muassa yhteisiä pörssilistoja suunnitellaan parhaillaan.

– Käynnistämme keskustelut asiakkaiden kanssa selvittääksemme mitä halutaan.

Tuoreimmat osastosta