200308642 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ranska pelkää matkailutulojensa romahtavan tänä vuonna

Julkaistu: 13.8.2003 17:47

Ensin kallis euro ja lama karkottivat matkailijat, nyt metsäpalot ja lakot

Ranskan matkailualaa ei käy kateeksi. Maailman suurimmassa matkailukohteessa on mennyt pieleen tänä kesänä lähes kaikki mahdollinen. Heinäkuussa matkailuluvut putosivat 20 prosenttia viime vuodesta, ja ala odottaa heikointa kesämatkailukautta. Turistit vei Ranskasta ensin euron kalleus, amerikkalaisten Ranska-boikotti ja yleensä talouslama, sitten helle on sytyttänyt metsät palamaan ja lakkojen takia suuret kesäjuhlat jouduttiin perumaan.

Ranskan kaakkoisrannikon Rivieralla palavat metsät ja lounaassa rannat ovat yhä mustina viime vuoden lopun öljytankkerionnettomuudesta. Matkailija, joka etsi Rivieralta lämpöä, ei tarkoittanut ehkä tämän kesän lähes 40 asteen lämpötiloja, jonka takia veden- ja sähkönkäyttöä kehotetaan säännöstelemään, ja sadat ihmiset ovat kuolleet helteeseen.

Lapsiperheitä veti Pariisin laitamille Euro Disney -huvipuisto. Nyt se taistelee olemassaolostaan, kun rahat ovat loppu turistien kadottua. Matkailuministeriö valittaa, etteivät saksalaiset tule enää Ranskaan, ja amerikkalaisturistien määrä laski miltei 40 prosenttia toukokuussa verrattuna viime vuoteen.

Matkailijoiden myötä häviävät myös tulot ja se kauhistuttaa valtiovarainministeriötä. Matkailu on tuonut seitsemän prosenttia Ranskan bruttokansantuotteesta eli noin sata miljardia euroa. Tulojen pieneneminen ei tiedä hyvää Ranskan jo muutenkin kasvavalle budjettialijäämälle.

Matkalle lähdetäänusein, nopeasti ja halvalla

Maailman matkailujärjestö odottaa matkailun kasvavan tänä vuonna 3–4 prosenttia. Viime vuonna koko maailman matkailu väheni 1,3 prosenttia, ensimmäistä kertaa toisen maailmansodan jälkeen.

Espanjan matkailuviranomaiset huomauttavat kuitenkin, että vaikka matkailijoiden määrät nousevat, heistä saatavat tulot pysyvät ennallaan, sillä matkailijat ovat nyt liikenteessä pienemmän rahapussin kanssa. Ennemmin lähdetään usealle lyhyelle matkalle kuin yhdelle pitkälle. Ihmiset varaavat matkansa myös vasta aivan viime minuutilla. Espanja on Ranskan jälkeen Euroopan suosituin matkailukohde.

Useimmiten ulkomaille suuntaavat saksalaiset. Heidän jälkeensä ahkerimmin matkustavat amerikkalaiset ja britit. Eniten matkaillessaan kuluttavat kuitenkin amerikkalaiset. Seuraavaksi höllimpänä rahapussin nyörit ovat saksalaisilla ja briteillä.

Saksassa lomakauden alussa matkavarauksia oli tehty 16 prosenttia edellisvuotta vähemmän. Yli neljännes Italiaan saapuvista matkailijoista on ollut saksalaisia. Tänä vuonna heitä odotetaan vähemmän osaksi Saksan talousvaikeuksien takia, osaksi siksi, että sopivasti turistikauden alussa Italian matkailuviranomainen leimasi saksalaiset blondeiksi äärinationalisteiksi, jotka hyökkäävät joka kesä Italian rannoille.

Keskieurooppalainenjää kotiin matkailemaan

Italiassa kolme miljoonaa italialaista valehtelee matkustavansa lomalle. Tosiasiassa he piileskelevät kotona.

Britannian matkailun sanotaan elpyvän, vaikka paljon kuluttavat amerikkalaismatkailijat ovat jääneet pois. Britanniaan saapui kesäkuussa matkailijoita kahdeksan prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Varauskirjat ovat myös täynnä.

Sveitsissä kovien helteiden takia loma vietetäänkin nyt oman maan trooppisissa lämpötiloissa, eikä aurinkoa haeta kauempaa. Matkailijoita odotetaan alppimaahan enemmän ulkomailta vasta talveksi, kun frangi on vihdoin halventunut euroon nähden.

Tuoreimmat osastosta