Viestintäkonserni Janton siirtyy amerikkalaiseen omistukseen

Pääosakkaat saavat viestintäkonsernista 130 miljoonaa euroa

12.8.2003 19:36

Viestintäkonserni Janton siirtyy yhdysvaltalaiseen omistukseen 130 miljoonan euron kauppahinnasta. Viestintäkonserni Jantonin enemmistöosakkaat ovat sopineet myyvänsä omistamansa osakkeet BA Capital Management Europe II LLC:lle (BACME), joka on Bank of American 99,5 prosenttisesti omistama pääomasijoitusyhtiö. Jantonin omistusosuuksien arvioidaan muuttuvan joulukuussa.

Tällä hetkellä enemmistöosakkaat omistavat yli 90 prosenttia yhtiön osakkeista. Jantonin myynnin päävastuullisena henkilönä on toiminut Kai Mäkelä, jolla on ollut yhtiöidensä kautta ja henkilökohtaisesti 28,5 prosenttia Jantonin osakkeista.

Mäkelä on kaupitellut vuonna 1992 perustamaansa Jantonia jo parin vuoden ajan. Kotimaahan näin suurta pottia olisi ollut vaikea myydä, sillä riittävän varakkaiden ostoaikeet olisivat todennäköisesti kaatuneet kilpailuviranomaisiin ja muilla eivät riitä rahat. Näin katse oli suunnattava ulkomaille.

Mahdollisia kotimaisia ostajia olisivat voineet olla muun muassa Suomen Posti ja SanomaWSOY ja ehkä myös Alma Media, koska ne olisivat näin saaneet haltuunsa Jantonin kultamunan, jakelun. Mutta esimerkiksi SanomaWSOY:llä ei ollut halukkuutta ostoon.

– Kasvuhankkeemme suuntautuvat nykyisin muualle kuin kotimaahan. Ja kun pääomistajat päättivät myydä, meillä ei ollut enää järkeä jäädä vähemmistöosakkaaksi, sanoo SanomaWSOY:n toimitusjohtaja Hannu Syrjänen.

Osakkeiden hinnaksi on päätetty 13 euroa eli Janton myytiin kutakuinkin pörssihintaan. Kai Mäkelä saa kaupasta 37 miljoonaa euroa ja Sanoma-WSOY:lle kertyy 27 miljoonaa euroa. Muita suuria myyjiä ovat Rauno Puolimatkan, Markku Laineen ja Ari Salmivuoren sijoitusyhtiöt.

– Saatiin hyvä hinta. Pörssihinta on ollut suhteellisen korkealla, Syrjänen luonnehtii.

Jantonin osakekurssi on kehittynyt viime ajat selvästi toimialan muita yhtiöitä suotuisammin. Kurssi on kohonnut kuukaudessa 15 prosenttia ja vuodessa liki 50 prosenttia.Tosin vaihto on ollut suhteellisen pientä.

”Tilinumerovain vaihtuu”

Jantonin toimitusjohtaja Kai Öhman ei usko uuden omistajan ryhtyvän radikaaleihin muutoksiin Jantonissa, sillä yhtiöllä on mennyt hyvin viime vuodet.

– Osingonmaksun tilinumero muuttuu, tuskin muu. Yksiköt jatkavat vanhaa rataansa, Öhman painottaa.

Tämän vuoden ensimmäisellä vuosipuoliskolla Jantonin tulos ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja nousi 7,6 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 6,2 miljoonaa euroa.

Jantonin liikevaihto kasvoi tammi–kesäkuussa 16 prosenttia ja liikevoitto koheni 20 prosenttia viimevuotisesta. Kuuden kuukauden liikevaihto oli liki 31 miljoonaa euroa.

”Jantonia tuskinjaetaan”

Öhman ei usko, että uusi omistaja suunnittelee Jantonin jakamista osiin.

– Ehkä paras todiste siitä on se, että yhtiöstä maksetaan tällainen hinta. Ei tätä kukaan halua pirstoa.

Nyt sovitun kaupan toteutuessa yhdysvaltalaisen Bank of American omistama BACME saa haltuunsa 93 prosenttia Jantonin osakkeista eli noin 9,3 miljoonaa osaketta.

Edellisen kerran Bank of America näkyi Suomen yritysmarkkinoilla viime joulukuussa, jolloin sen omistama Bank of America Equity Partners -rahasto ilmoitti ostavansa eristevalmistaja Parocin ruotsalaiselta Industri Kapitalilta, Koneen Partekilta ja Parocin johdolta. Bank of America on Yhdysvaltain toiseksi suurin pankki.

Kai Mäkelä ei vastannut Taloussanomien soittoihin eilen.

Taloussanomat kuuluu SanomaWSOY-konserniin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?