200308837 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Fediltä ei yllätyksiä, korkomarkkinoiden hermoilu pahenee

Julkaistu: 13.8.2003 8:57

Yhdysvaltojen keskuspankki jätti ohjauskorot ja rahapolitiikan suuntauksen odotetusti ennalleen. Suurin muutos oli Fedin antamaan julkilausumaan sisältyneen deflaatiouhan muuttuminen hitaamman inflaation mahdollisuudeksi, mikä vastannee suunnilleen keuhkokuumeen uhan muuttumista pahenevan flunssan mahdollisuudeksi, toisin sanoen muutosta on helppo tulkita monin eri tavoin. Fed myös näkee edelleen hajanaisia merkkejä Yhdysvaltojen talouden kasvun orastavasta voimistumisesta, mutta on huolissaan työllisyyden heikentymisestä ja toipumisen jatkuvuudesta.

Keskuspankki vakuutti, ettei lyhyissä koroissa ole nähtävissä välittömiä nousupaineita. Osakemarkkinoille tämä oli mannaa, mutta varsinkin pitkät obligaatiot hermoilevat entistä enemmän: voimistuva kasvu merkitsee korkeampia korkoja ajan mittaan vaikka inflaatio pysyisikin nykyisellä, poikkeavan matalalla tasolla. Liittovaltion lisääntyvä lainanotto merkitsee myös korkoihin nousupaineita ja vähentää varsinkin pidempien obligaatioiden houkuttelevuutta. Muut Yhdysvaltojen uutiset kertovat vähittäismyynnin voimistuneen edelleen elokuunlomakauden innostamana, mutta tehdasteollisuuden tilauskannan ja toimitusten vähentyneen mitä Deutsche Bank pitää oireena siitä, että korkojen jyrkkä nousu kesäkuun puolivälin jälkeen alkaa jo näkyä teollisuuden tuotannon kysynnässä ja varsinkin laiteinvestoinneissa.

Euroalueen uutisissa ei eilen ollut mainittavampia yllätyksiä, Ranskan teollisuustuotannon piristyminen kesäkuussa on hyvä merkki mutta ei riittäne pelastamaan taloutta supistumiselta huhti-kesäkuussa.

Osakemarkkinoilla Fedin varovainen optimisi kohensi kursseja jonkin verran. Yhdysvaltojen teollisuusindeksit vahvistuivat noin prosentin ja Nasdaq puolitoista. Nasdaqia veti mikropiirien toimitusten lisääntyminen joka kielii kasvavasta tuotannosta, ja teollisuusindeksejä vauhditti pääasiassa vähittäiskauppa jonka odotetaan hyötyvän Fedin ennakoimasta kasvun voimistumisesta. Aasiassa Nikkei on vahvistunut kaksi ja Topix 1,75 prosenttia vientiyritysten hyötyessä Yhdysvaltojen positiivisesta vireestä. Osaltaan Nikkeitä vauhdittivat valuuttamarkkinat, jotka valmistautuivat Japanin keskuspankin jenin vahvistumista jarruttaviin toimiin. Hang Seng on noussut 1,25 ja Kospi 1,6 prosenttia.

Korkomarkkinoilla Yhdysvaltojen kaksivuotinen tuotto painui Fedin päätöksen jälkeen 1,76 prosentista 1,66 prosenttiin, mutta kipusi loppuillasta 1,71 prosenttiin. Kymmenvuotinen laski ensin 4,35 prosentista 43 prosenttiin, mutta Fedin lausunto lisäsi sijoittajien hermostuneisuutta pitkien korkojen nousupaineista ja tuotto kipusi yön aikana 4,42 prosenttiin. Mikäli Japanin keskuspankki myy jenejä, se jarruttaa ennen pitkää myös pitkien tuottojen nousua, koska keskuspankki sijoittaa ostamiaan dollareita perinteisesti obligaatiomarkkinoille.

Saksan kaksivuotinen tuotto pysyi eilen 2,5 prosentin ja kymmenvuotinen 4,05 prosentin tuntumassa. Euroalueen rahamarkkinat eivät odota lähiaikoina korkotasoon muutoksia, mutta varsinkin pidemmät korot ja korkotermiinit saattavat laskea, mikäli Yhdysvaltojen talousnäkyminen sumeus nostaa eurotalletusten tarjoaman turvasataman houkutusta.

Valuuttamarkkinoilla dollari on tänä aamuna noussut 118,5 jenistä 119 jeniin ja euro 133,5 jenistä 134 jeniin Japanin keskuspankkia koskevien huhujen voimistamana. Euron arvo on painunut eilisen 1,136 dollarista 1,126 dollariin, mutta saattaa palautua takaisin 1,13 dollarin yläpuolelle, kunhan Euroopan markkinat avautuvat. Eilen euro kipusi Euroopassa 1,13 dollarin alapuolelta 1,136 dollariin ennen kuin alkoi laskea Fedin päätöstä odoteltaessa. Ruotsin kruunu sahaa voimakkaasti samalla kun väittely eurosta kiihtyy. Euron arvo on nousi maanantaina 9,20 kruunusta 9,27 kruunuun ja palasi eilen 9,22 tuntumaan. Epävarmuus kansanäänestyksen tuloksesta pitää myös Ruotsin obligaatiotuottoja korkealla.

Päivän tärkein tilasto kertoo ennakkotietoja Yhdysvaltojen heinäkuun vähittäismyynnistä, joka vaikuttaa voimakkaasti odotuksiin yksityisen kulutuksen kehityksestä. Toinen tärkeä tieto kertoo yritysten varastojen kehityksestä heinäkuussa: jos varastot ovat supistuneet, yritysten tarvitsee lisätä tuotantoaan niiden täydentämiseksi kysynnän voimistuessa. Euroalueelta saadaan tietoja Espanjan heinäkuun inflaatiosta ja työvoimakustannusten kehityksestä tammi-maaliskuussa. Näiden tietojen merkitys jää kohtalaisen vähäiseksi euroalueen kokonaistalouden kannalta.

Tuoreimmat osastosta