200309029 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Maanantainvaihto pohjissa

Julkaistu: 11.8.2003 19:22

Helsingin pörssissä kauppa oli viikon aluksi tahmeaa. Nokia ja suuret metsäyhtiöt nousivat pienelle plussalle, mutta vaihto jäi pohjalukemiin. Tuloksensa julkistaneet HK Ruokatalo sekä Fiskars kertoivat kannattavuutensa olleen keskinkertaista. Osavuosituloksia saadaan runsaammin vasta tiistaina.

Yleisindeksi Hex ylsi 0,6 prosenttia plussalle 5354,47 pisteeseen. Vaihtoa kertyi vain 190 miljoonaa euroa.

Nokia pinni 0,9 prosenttia ylös 12,72 euroon. Amerikkalainen Motorola ilmoitti uusista työvoimavähennyksistä, mikä kertoo alan kilpailupaineista. Nämä ovat näkyneet myös Nokian alihankkijoissa. Tuloksensa jo julkaisseista Elcoteqin ja Perloksen kannattavuus parani toisella neljänneksellä, mutta jäi odotuksista. Tulosluisussa ollut Eimo on joutunut puolestaan myyntiin. Elcoteq nousi 0,4 prosenttia, Perlos 1,8 prosenttia, mutta Eimo oli 2,4 prosenttia laskussa.

Muun muassa veitsiä ja saksia valmistava Fiskars koki sekä tuloksessaan että liikevaihdossaan takapakkia toisella neljänneksellä. Yhtiö alensi koko vuoden tulosnäkymiä ja väläytti uusia mahdollisia sopeuttamistoimia. Fiskarsin tulos ennen veroja laski 6,8 miljoonaan euroon vuotta aiemmasta 19,6 miljoonasta eurosta, kun kertaluontoiset erät rasittivat. Tämän vuoden liikevoiton uskotaan olevan viime vuoden tasoa, mutta liikevaihdon laskevan selvästi. Fiskarsin vaihdetumman A-osakkeen kurssi laski 2,1 prosenttia.

Lihanjalostaja HK Ruokatalon tulos laski, mutta liikevaihto kasvoi hiukan alkuvuonna. Tulos ennen satunnaisia eriä notkahti 8,1 miljoonaan euroon tammi-kesäkuussa, kun vertailujaksolla tulosta kertyi 10,1 miljoonaa euroa.

Grillilihat sekä makkarat kävivät kesällä kaupaksi, mutta Baltiassa ei mennyt niin hyvin. Kolmannella neljänneksellä kannattavuus hyytyy, mutta paranee katsauksen mukaan taas loppuvuotta kohden.

– Kolmas kvartaali jää todennäköisesti viime vuodesta, mutta jos menee hyvin se yltää viime vuoden tasolle. Neljännelle kvartaalille he asettavat itse toiveita, että se yltäisi viime vuotta paremmalle tasolle. Käynnissä on tehostamisohjelmia, joista pitäisi saada hyötyä irti. Se mikä oli nyt positiivista oli volyymien kasvu, mutta hintakilpailu painaa, kommentoi FIM Pankkiiriliikkeen analyytikko Linda Blom.

HK Ruokatalo pakitti 1,7 prosenttia. Kilpailija Atria pysyi sen sijaan ennallaan. Muista yhtiöistä perjantaina reilusti vahvistunut Nokian Renkaat nousi 2,6 prosenttia. Yhtiö kertoi tällöin toisen neljänneksen liikevaihdon kasvusta ja kannattavuutensa parantumisesta.

Tuoreimmat osastosta