20030180 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Työnantajat torjuvat jyrkästiSTTK:n työllisyysideat

Julkaistu: 8.8.2003 18:55

Palvelutyönantajien Ojala ja TT:n Riski pitävät ajatusta valtionyhtiöiden irtisanomiskiellosta toimimattomana

Toimihenkilöjärjestö STTK:n esitys irtisanomisaikojen tilapäisestä pidentämisestä saa risuja työnantajapuolelta. Palvelutyönantajain toimitusjohtaja Arto Ojala ja Teollisuuden ja työnantajain keskusliiton johtaja Seppo Riski pitävät ehdotuksia täysin nurinkurisina Suomen tilanteeseen suhteutettuna.

STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää on muun muassa esittänyt, että veroratkaisut ja työvoimapoliittiset lisätoimet eivät yksinään riitä elvyttämään työllisyystilannetta. Alati yleistyviin irtisanomisiin on tultava loppu.

Hallituksen olisi annettava velvoittavat ohjeet valtion virastoille, liikelaitoksille sekä valtionyhtiöille pidättäytyä toistaiseksi kokonaan irtisanomisista ja lomauttamisista.

– Valtionyhtiöt toimivat samalla lailla markkinoilla kuin muutkin yhtiöt. Siinä mielessä mitään erityisjärjestelyjä niiden suhteen ei pitäisi tehdä, sanoo Palvelutyönantajain Arto Ojala.

Yritysvero ja yt-lakikaksi eri asiaa

TT:n Seppo Riski on samaa mieltä Ojalan kanssa.

– Nämä ovat ehdotuksia, jotka eivät työllisyystilannetta paranna. Meidän tulisi pyrkiä konstruktiiviseen työllistämisasteen nostamiseen ja tehdä tämä kaikki vielä terveellä tavalla. Mäenpään esittämät ratkaisut ovat huonoja kikkoja, Riski tuhahtaa.

Hän muistuttaa, että sataprosenttisesti työllistetty valtio on toki löytynyt itänaapurustakin, mutta Suomen malliin tällainen politiikka ei istu. Sopivampaa on kilpailukyvyn turvaaminen ja sitä kautta saatava työllisyysasteen paraneminen.

Arto Ojala kummastelee myös Mäenpään lausunnoista lähteneitä huhuja, joiden mukaan yt-lain uudistamista ja yritysverouudistusta oltaisiin paketoimassa yhteen.

– Siihen malliin Mäenpää tuntuu puhuvan, vaikka eihän näillä kahdella asialla ole mitään tekemistä keskenään. Toisessa on kyse yhteistoiminnasta yrityksen sisällä ja toisessa on kysymys siitä, miten me pärjäämme verokilpailussa kansainvälisesti, Ojala korjaa.

Sdp:n puoluesihteeri Eero Heinäluoma moitti perjantaina MTV3:n nettikolumnissaan työnantajia haluttomuudesta edes keskustella irtisanomissuojan parantamisesta. Hänen mukaansa työntekijöiden irtisanomissuoja on Suomessa heikompi kuin EU-maissa keskimäärin, minkä vuoksi kansainvälisten konsernien on kannattavampaa lopettaa tuotantoaan Suomessa kuin Keski-Euroopassa.

Yritysvero ratkeaasyyskuussa

TT:n toimitusjohtaja Kalevi Hemilä ilmaisi torstaina toiveensa, että yritysverotuksesta päätettäisiin mahdollisimman pian, reilusti ennen vuoden loppua. Vallitseva epätietoisuus vaikeuttaa yritysten investointi- ja rekrytointipäätöksiä.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) tapasi työntekijä- ja työnantajapuolen etujärjestöjohtajat ensimmäistä kertaa perjantaina. Vanhasen tavoitteena on, että hallitus tekisi poliittiset ratkaisut yritysverotuksen uudistamisen peruslinjoista syksyn aikana.

Vanhanen antoi ymmärtää, että yhteisymmärryksen hakeminen etujärjestöjen kanssa ei saa johtaa uudistusten viivästymiseen. Hän sanoi, että hallituksella ei ole kovin paljon mahdollisuuksia lykätä omien tavoitteidensa toteuttamista.

Tuoreimmat osastosta