200306033 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tanssi vauhdittaa Turun musiikkijuhlia

Julkaistu: 7.8.2003 15:42

Tänään alkavilla Turun musiikkijuhlilla pyritään uusille urille. Perinteiset musiikkisarjat ovat saaneet rinnalleen etnofolkia ja tanssia Tero Saarisen, Jorma Uotisen ja no-tanssin mestarin Akira Matsuin johdolla.

Turussa 44. kertaa järjestettäviä musiikkijuhlia on pyritty uudistamaan varovaisella kädellä. Toiminnanjohtaja Alarik Repo kertoo, että tavoitteena on entistä monipuolisempi ohjelmisto. Jo viime vuonna tarjontaa lisättiin Severi Pyysalo -sarjalla.

– Haluamme elää ajassa mukana hylkäämättä kuitenkaan perinteitämme. Ohjelmiston täydentämisen tanssilla ja etnofolkilla toivotaan tuovan tilaisuuksiin aivan uutta yleisöä, sanoo Repo.

Musiikkijuhlien 35 tilaisuuteen on ennakoitu myytävän lähes 8 000 lippua. Kun huomioidaan ilmaistapahtumat, kävijöiden kokonaismäärä kohonnee yli 16 000:een. Lipputulojen on laskettu tuottavan viidenneksen puolen miljoonan euron budjetista.

Puolet menoista katetaan kaupungin tuella ja loput opetusministeriön ja yhteistyökumppaneiden tuella. Pääsponsoreiksi Turun musiikkijuhlat on houkutellut kuusi yritystä.

Sarjat helpottavat valintaa

Musiikkijuhlien ohjelmisto on jaoteltu eri sarjoihin, joita on tänä vuonna yhdeksän. Edellisvuosista yleisölle on käynyt tutuksi orkesteri-, kamari-, ja vanha musiikki. Myös resitaali- ja nuorten taiteilijoiden sarjat ovat pitkään kuuluneet ohjelmistoon.

Kotimaisista huippuorkestereista Turussa esiintyy Radion sinfoniaorkesteri Sakari Oramon johdolla solistinaan klarinettivirtuoosi Kari Kriikku sekä Kansallisoopperan orkesteri johtajanaan Muhai Tang ja solistinaan nopean nousun kansainväliseen maineeseen tehnyt Lilli Paasikivi. Turun tuomiokirkossa konsertoi Tallinnan kamariorkesteri.

Käyrätorven kuninkaaksikin mainittu Radovan Vlatkovic soittaa resitaalisarjassa yhdessä Paavali Jumppasen ja Cecilia Zilliacuksen kanssa sekä musiikkijuhlien oman nimikko-orkesterin mukana Turun linnan pihalla.

Repo onkin syystä ylpeä niin esiintyjistä kuin esiintymispaikoista.

– Jokaisesta sarjasta voisi hyvällä syyllä nostaa esiin jonkun huippunimen, kuten esimerkiksi vanhasta musiikista tallinnalaisen Hortus Musicus -orkesterin. Meillä on tarjota näiden käyttöön toistakymmentä loistavaa konserttipaikkaa, joten lähtökohdat tapahtuman onnistumiseksi ovat vankat, linjaa Repo.

Tanssia teattereissa

Tanssiesityksistä musiikkijuhlilla vastaavat Jorma Uotinen soolollaan, Tero Saarinen Company ja japanilainen Akira Matsui. Esiintymispaikkoina ovat Turun kaupunginteatteri, jonka kanssa musiikkijuhlat on nyt ensi kertaa yhteistyössä, sekä Turun ruotsalainen teatteri.

No:n päärooleihin erikoistunutta Kita-koulukuntaa edustava Matsui esittää klassista japanilaista no-tanssia. Hänen kanssaan esiintyvät rumpali Shonosuke Okura ja sellisti Yuko Miyagawa.

Tero Saarinen Company esittää kaksi Saarisen omaa koreografiaa, HUNTin ja Petrushkan, jotka on luotu Igor Stravinskyn musiikkiin.

Turun musiikkijuhlat 8.–17. elokuuta. www.turkumusicfestival.fi

Tuoreimmat osastosta