200307855 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Eimo päätymässä amerikkalaisten sopimusvalmistajien käsiin

Julkaistu: 6.8.2003 20:25

Suomalaiset Elcoteq ja Perlos eivät ole kiinnostuneita Paanasen perheen kauppaamasta yhtiöstä

Kännykänkuorien valmistajana tunnettu Eimo on todennäköisimmin menossa amerikkalaisille sopimusvalmistajille. Näin uskovat yhtiötä ja alaa seuraavat analyytikot, jotka nostavat esiin ehdokkaita myös Aasiasta ja Ruotsista. Elcoteqia ja Perlosta Eimo ei kiinnosta.

Eimoa noin neljänneksen osuudella hallitseva Paanasen perhe ilmoitti eilen keskiviikkona, että se neuvottelee osuutensa myynnistä ja uskoo sopimuksen syntyvän kolmannen neljänneksen aikana. Ostajan nimeä ei julkisteta, mutta osakkeiden kerrottiin olevan kaupan 0,96 euron kappalehintaan. Jalo Paananen ja hänen kolme aikuista lastaan saisivat tällä kurssilla omistuksestaan yhteensä 15 miljoonaa euroa.

Ostajan kerrottiin myös suunnittelevan julkista ostotarjousta lopuista osakkeista. Hinta olisi sama kuin Paanasille.

Markkinoilla Paanasten myyntiaikeet saivat tylyn vastaanoton. Ennen osavuosikatsausta euron tuntumassa vaihtunut Eimon osake romahti pörssitiedotteen jälkeen 15 prosenttia ja kävi iltapäivällä alempanakin. Päätöskurssi oli lähellä 0,8 euroa.

Perlos: Emme mukana

Eimon suomalaisen kilpailijan Perloksen toimitusjohtaja Timo Leinilä sanoo yksiselitteisesti, että Perlos ei ole mukana kaupanteossa. Elcoteqin viestintäjohtaja Osmo Kammonen taas kertoi Reutersille, että yhtiö ei aio laajentaa tarkkuusmuovien suuntaan.

Puhelinalaa seuraavien analyytikkojen mukaan tuntematon ostaja taas haluaa nimenomaan muovia ja on todennäköisesti iso elektroniikan sopimusvalmistaja (EMS-yhtiö). Esiin nostetaan amerikkalaiset Flextronics, Sanmina-SCI ja Benefoninkin taustalla vaikuttanut taiwanilainen Honhai.

Sopimusvalmistajan suuntaan viittaa FIMin Jussi Hyödyn mielestä se, että puhelinyhtiöiden synnyttämiin hintapaineisiin vastaaminen pakottaa alihankkijat tarjoamaan entistä kattavampaa tuotepalettia.

– Ostajan motiivi täytyy tulla synergioista ja kattavasta tuotepaletista suunnittelusta kokoamisen kautta kuoriin. Uskon, että asialla on globaali, hyvin iso yhtiö, Hyöty laskee ja muistelee Flextronicsin yrittäneen muovikuoriliiketoimintaan aiemminkin.

Ostaja haluaa muoviaja Nokia-sidosta

Opstockin Jarkko Nikkasen ajatus kulkee samaa rataa: asialla on iso EMS-yhtiö, joka haluaa muoviosaamista ja entistä vahvempaa Nokia-sidosta. Muovikuorikapasiteettia on riittävästi mantereella kuin mantereella.

– Kun katsoo Eimon tulosta ja liikevaihto-ohjausta, on selvää, että tässä markkinaympäristössä ei Eimon nykykoolla pärjää.

Handelsbankenin Petri Arjaman mielestä mielenkiintoinen muovikapasiteetin laajentaja voisi kuitenkin olla ruotsalainen Nolato. Se on jo laajentanut EMS:n suuntaan ja on vahvasti mukana Kiinassa. Eimon tapaan perheyrityksenä syntynyt yhtiö tekee kuoria muun muassa Siemensille ja Sony-Ericssonille.

– Yksi vaihtoehto ovat tietysti erilaiset rahoitustahot. En myöskään sulkisi pois amerikkalaista jättiyhtiö Dow Chemicalsia, jonka kanssa Eimolla on yhteistyösopimus. He tekevät myös elektroniikkaa, Arjama sanoo.

Maailman suurimpien elektroniikan sopimusvalmistajien liikevaihdot ovat yli kymmenen miljardia dollaria vuodessa.

Tuoreimmat osastosta