Heinäkuussa helpotti - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tietoalan yritysten tulevaisuususko palailee

Julkaistu: 6.8.2003 13:54

Tietojenkäsittelypalvelujen suhdanneodotusten keväinen lasku pysähtyi alkukesästä, ja joitakin elpymisen merkkejä on nyt näkyvissä, Tietoalojen liiton heinäkuun suhdannekysely kertoo. Sekä tilaus- että myyntiodotukset ovat kesän aikana kohonneet.

Vaikka alan luottamusindikaattori kohosi heinäkuussa vain hieman kesäkuusta, sekä tilaus- että myyntiodotukset ovat nousseet. Luottamusindikaattoria pitää alhaalla lähinnä nykyinen huono suhdannetilanne.

Liiton kyselyssä tietojenkäsittelypalveluyritysten odotuksissa on merkkejä vuoden alkupuolta suuremmasta optimismista. Myös toteutuneet tilaukset olivat heinäkuussa selvästi edelliskuukausia korkeammalla.

Sekä myyntiodotukset että tilausodotukset kääntyivät samalla nousuun, ja lisäksi myyntihintojen laskun odotetaan lähes pysähtyvän alkusyksystä. Yritykset odottavat kysynnän paranevan, joskin melko hitaasti.

Väen vähennykset jatkuvat

Sopeuttamis- ja tehostamistoimet alalla kuitenkin jatkuvat. Henkilökuntaodotuksista kertova saldoluku oli heinäkuussa pitkästä aikaa nollan paremmalla puolella.

Tilausten määrän kasvun ja myyntiodotusten kohoamisen odotetaan kuitenkin vaikuttavan myös alan työllisyyttä kohentavasti.

Irtisanomisilta tai lomautuksilta ei kuitenkaan kokonaan vältyttäne, sillä runsas kymmenesosa alan yrityksistä on vähentämässä henkilökuntaansa, liitto arvelee.