Kuluja leikataan, väkeä vähennetään - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Eimo pyrkii osaksi suurempaa yksikköä

Julkaistu: 6.8.2003 9:22

Tarkkuusmuoviosia valmistavan Eimo Oyj:n liikevaihto huhti-kesäkuun liikevaihto kasvoi edellisvuodesta 2,5 prosenttia 54,9 miljoonaan euroon, mutta liiketappio syveni seitsemään miljoonaan euroon (-5,9 Meur). Yhtiö kuvasi ensi vuoden näkymiä heikoiksi ja ilmoitti pyrkivänsä osaksi suurempaa yksikköä.

Eimon huhti-kesäkuun laimentamaton ja laimennettu osakekohtainen tulos olivat -0,15 (-0,07) euroa, liiketoiminnan kassavirta -2,8 (+2,1) miljoonaa euroa ja kassavirta investointien jälkeen -3,8 (-8,7) miljoonaa euroa.

Euroopasta liikevaihdosta kertyi 57 prosenttia, Amerikasta 39 prosenttia ja Aasiasta neljä prosenttia. Matkaviestinnän ja muun elektroniikkateollisuuden asiakkaat muodostivat 80 prosenttia (77%) huhti-kesäkuun liikevaihdosta.

Yhtiön mukaan Amerikan liiketoiminta elpyi jonkin verran toisen neljänneksen loppua kohti, mutta Euroopan myynti alkoi hiljentyä.

Tammi-kesäkuussa Eimon liikevaihto oli 108,4 (120,3) miljoonaa euroa ja liiketappio 5,8 (-1,8) miljoonaa euroa; tappio ennen satunnaiseriä oli 6,6 (-2,4) miljoonaa euroa.

Tammi-kesäkuun liikevaihdosta Euroopasta kertyi 62 prosenttia, Amerikasta 34 ja Aasiasta neljä prosenttia. Matkaviestinnän ja muun elektroniikkateollisuuden asiakkaat muodostivat 81 prosenttia (80%) liikevaihdosta.

Menetti osuuksia

Eimon mukaan sen päämarkkina-alueen eli matkaviestinnän tämän vuoden kasvu on vaatimatonta.

Yhtiö on jo aiemmin ilmoittanut tämän vuoden liikevaihtonsa laskevan edellisvuoden 252 miljoonasta eurosta. Nyt se myöntää menettäneensä markkinaosuuksia viime vuodesta. Lisäksi Battle Creekin tehtaan tuotannon lopettaminen ja heikko dollari syövät vaihtoa.

Eimo arvioi kolmannen neljänneksen myynnin ja tuloksen jäävän toisesta neljänneksestä ja neljännen neljänneksen olevan vain hieman kolmatta parampi.

Väkeä pois, omaisuutta myyntiin

Eimo esitti poikkeuksellisesti arvioita myös ensi vuodesta, josta tulee yhtiön mukaan synkkä. Eimon mukaan sen merkittävät matkaviestinnän asiakkaat ovat siirtämässä ostojaan suuremmille, maailmanlaajuisille ratkaisujen kokonaistoimittajille, jotka tarjoavat myös esimerkiksi tuotesuunnitteluun ja toimitusketjuun liittyviä palveluja.

Eimon keskittyminen vain tarkkuusmuoviratkaisujen toimittamiseen heikentää sen kannattavuutta ja markkina-asemaa. Yhtiön mukaan se ei ole menettänyt asikkaitaan, mutta tilausten keskikoko on pienentynyt. Ensi vuoden liikevaihto jää tämän vuoksi jälkeen kuluvasta vuodesta.

Eimo pyrkii nyt nollatulokseen vain 150 miljoonan euron vuosiliikevaihdolla, mikä vaatii henkilöstöleikkauksia, ja omaisuutta on myytävä. Tänä vuonna näistä toimista aiheutuu Eimolle 4-6 miljoonan euron kertakulut.

Lisäksi korollisen nettovelan määrää yhtiö pyrkii pudottamaan noin 25 miljoonaan euroon ensi vuoden aikana.

Yhdistymisneuvottelut pitkällä

Yhtiö ilmoitti myös pyrkivänsä yhteen markkinoiden muiden toimijoiden kanssa pystyäkseen pääsemään osaksi suurempaa palveluyritystä.

Eimon mukaan sen suurimmat osakkaat, neljä Paanasen perheen jäsentä, ovat edenneet pitkälle neuvotteluissa, jotka voisivat johtaa jo kolmannen vuosineljänneksen aikana sopimukseen, jossa Paanaset myyvät Eimon osakkeensa käteisellä 0,96 eurolla osakkeelta ja ostajat sitoutuvat käynnistämään julkisen ostotarjousmenettelyn lopuista Eimon osakkeista hintaan, joka ei alita tätä hintaa.

Eimo lupaa tiedottaa asiasta viipymättä, jos sopimusneuvottelut kariutuvat tai yhdistymisen todennäköisyys selvästi laskee.

Tuoreimmat osastosta