2003010825 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ruotsin Emu-jäsenyys jää loppukirin varaan

Julkaistu: 5.8.2003 15:47

Ruotsin pääministerin Göran Perssonin urakka Ruotsin liittämiseksi Emu:uun näyttää tällä hetkellä toivottomalta. Kovasta kampanjoinnista huolimatta viime viikon mielipidemittaukset näyttävät pääministerin tavoitteen karkaavan entistäkin kauemmaksi. Viime torstaina julkistetussa mielipidemittauksessa euroa kannatti 35 prosenttia ja vastusti 51 prosenttia vastanneista.

Perssonin urakkaa vaikeuttaa muun muassa se, ettei hänen johtamansa hallitus ole asiasta yksimielinen. Esimerkiksi varapääministeri Margareta Winberg ja elinkeinoministeri Leif Pagrotsky vastustavat Ruotsin Emu-jäsenyyttä. Vetoapua ei ole tullut myöskään mahtavalta ammattijärjestöltä LO:lta.

Persson on turvautunut kampanjoinnissaan myös Suomen apuun. Emun puolesta ovat käyneet puhumassa muun muassa SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen sekä Ecofin-neuvoston pääjohtaja Sixten Korkman. Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ei ole halunnut suoraan sekaantua ruotsalaisten kansanäänestykseen, mutta ainakin välillistä tukea hänkin on Perssonille antanut. Ruotsissa vieraillut Vanhanen kertoi Suomen myönteisistä Emu-kokemuksista.

Kampanja-avun hakeminen ulkopuolisilta on ongelmallista ja se saattaa toimia itseään vastaan. Samoin voi käydä myös suomalais-ruotsalaisen Stora Enson kohdalla. Metsäyhtiö kampanjoi Ruotsin Emu-jäsenyyden puolesta jakamalla henkilökunnalleen yli 9 000 esitettä. Niissä kehotetaan äänestämään kyllä-vaihtoehdon puolesta syyskuun kansanäänestyksessä. Yhtiön kannalta on Emu-jäsenyyden kannattaminen on ymmärrettävää. Sitä perustellaan muun muassa sillä, että kaksi valuuttaa aiheuttaa kirjanpidossa ylimääräistä ja turhaa työtä. Yrityksen aktiivista sekaantumista kansanäänestykseen voidaan kuitenkin pitää erittäin poikkeuksellisena ja hankalana asiana.

Vaikka Persson ajaa Ruotsin Emu-jäsenyyttä voimakkaasti, ei hän ole laittanut omaa asemaansa täysillä peliin. Hän aikoo jatkaa pääministerinä, vaikka ruotsalaiset äänestäisivät ei. Perssonin mielestä Emu-kysymys on aikamme tärkein poliittinen päätös. Siitä huolimatta hän ei ole tehnyt siitä hallituskysymystä. Hän ei myöskään usko, että äänestystuloksella olisi mitään merkitystä hallitustyöskentelyyn yhdessä Emua vastustavien vasemmiston ja ympäristöpuoleen kanssa.

Vastustajien etumatka on kampanjoinnista huolimatta vain lisääntynyt. Uutistoimisto Reutersin pari viikkoa sitten haastattelemien kansainvälisten ekonomistien usko Ruotsin Emu-jäsenyyteen on hiipunut. Huhtikuussa tehdyssä kyselyssä uskovat vielä 60 prosentin varmuudella Ruotsin jäsenyyteen. Heinäkuussa Ruotsin Emu-jäsenyyden todennäköisyys oli enää 40 prosenttia.

Kansanäänestykset ovat perinteisesti suhteellisen tasaisia. Emun kannattajat uskovat, että suunta voi vielä kääntyä. He perustelevat toiveikkuuttaan sillä, että Ruotsin EU-kansanäänestyksen kynnyksellä vuonna 1994 ei-puoli oli vielä kuukautta ennen äänestystä johdossa. Kyllä-puoli voitti lopulta marraskuussa luvuin 52,3–46.8.

Ruotsin Emu-kansanäänestykseen on aikaa vielä runsas kuukausi. Pääministeri Göran Perssonilla on edessään kova urakka, jos hän aikoo johtaa kyllä-puolen voittoon. Nykyisellä taktiikalla se ei todennäköisesti tule onnistumaan. Huolimatta siitä, että Persson ei ole tehnyt asiasta hallituskysymystä, niin Emu-jäsenyyden vastustajien voitto olisi hänelle kova arvovaltatappio.

Tuoreimmat osastosta