200302093 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Alkon myymälästä on tullut ruokakauppojen kilpailuvaltti

Julkaistu: 1.8.2003 18:07

Kun ruokakaupan viereen sijoittuu Alkon myymälä, kaupan myynti paranee keskimäärin kymmenen prosenttia

Alkon myymälöistä on tullut kilpailuvaltti suurille ruokakaupoille. Kun päivittäistavarakauppa saa viereensä Alkon, sen myynti paranee keskimäärin kymmenen prosenttia. Kaupparyhmät ovatkin valmiita näkemään vaivaa houkutellakseen Alkon saman katon alle.

Alkon ja apteekkien vaikutuksia ruuan myyntiin selvitti Päivittäistavarakauppa ry teettämässään tutkimuksessa, jonka konsulttitoimisto Spåre Consulting toteutti viime keväänä. Sekä Alkot että apteekit houkuttelevat asiakkaita elintarvikekauppoihin.

Alkon saamisestakilpaillaan

Kaupan edustajat myöntävät, että Alkolla on hyvä neuvotteluasema toimitilojen suhteen. He kuitenkin haluavat korostaa, että Alko on valinnut liiketilansa vastuullisesti, vaikka se ottaa huomioon taloudelliset näkökohdat.

Suomen Sparin toimitusjohtaja Pekka Kosonen toteaa Alkon ohjaavan asiakasvirtoja.

– Kauppa menestyy paremmin, jos vieressä on Alko. Eiväthän kauppaketjut muuten todella kilpailisi Alkon saamisesta niin kuin ne nyt tekevät, Kosonen sanoo.

Kosonen toteaa, että Alko vahvistaa etenkin kaupan isoja yksiköitä.

– Pienet kaupat kärsivät siitä. Mietojen alkoholijuomien myynnin salliminen kaupoissa tasaisi asiakasvirtoja ja helpottaisi pienten kauppojen säilymistä. Jos väkevien kulutus kasvaa alkoholiveron alentuessa, isot yksiköt hyötyvät. Väkeviä saa vain Alkoista, ja ne sijaitsevat isojen kauppojen vieressä, Kosonen sanoo.

Alkon toiminnasta Kosonen ei löydä moittimista. Se ei ole suosinut yhtä kaupparyhmää muiden kustannuksella.

Suomen Sparilla on sen sijaan ollut hankaluuksia muista syistä , sillä viime keväänä sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskus STTV hylkäsi Alkon hakemuksen perustaa myymälä Eurosparin yhteyteen Vantaan Koivukylässä. Syynä oli päiväkodin ja kaupan lyhyt välimatka.

Helsingin Osuuskaupan HOK:n toimitusjohtajan Arto Hiltusen mukaan Alko houkuttelee asiakkaita ruokakauppoihin. Siksi esimerkiksi HOK on pyrkinyt löytämään markettien yhteydestä ja kauppakeskuksista tilat Alkolle.

Hiltusen mukaan kyse palvelusta: asiakkaat haluavat ostaa ruuan ja ruokaviinit samasta paikasta.

Hiltunen kertoo HOK:n ja Alkon yhteistyön sujuneen hyvin. Alkon ja HOK:n liiketilaneuvottelut sujuvat kuin mitkä tahansa neuvottelut vuokrasopimuksista.

– Tietysti Alko on niskan päällä niin kauan kuin kauppiailla ei ole oikeutta myydä alkoholijuomia omista marketeistaan. Jos haluamme tarjota asiakkaille mahdollisuutta ostaa viinejä, Alko on ainoa vaihtoehto. Siinä mielessä monopoli on aina monopoli, Hiltunen sanoo.

Ruokakeskon toimitusjohtajan Kalervo Haapaniemen mielestä kaupparyhmien kilpailu Alkosta on todella kovaa, koska jokainen haluaa tarjota mahdollisimman monipuolisen palvelun ja valikoiman asiakkailleen.

Haapaniemi luonnehtii Alkon ja Keskon yhteistyötä erittäin toimivaksi. Siitä kertoo esimerkiksi se, että yhtiöt tarkastelevat myymäläverkkosuunnitelmiaan säännöllisesti yhdessä.

Kilpailuvirasto: Monopolivelvoittaa Alkoa

Kilpailuviraston ylijohtajan Matti Purasjoen mukaan Kilpailuvirastossa on mietitty Alkon asemaa, mutta yhtään juttua asiasta ei ole nostettu.

– Kauppaliike, joka saa Alkon suojiinsa, on ihan ylivoimaisessa asemassa muihin verrattuna. Alkolla on varmasti hyvä neuvotteluasema. Koska se on oikeudellinen monopoli ja määräävässä markkina-asemassa, se on erityisen velvoitettu ottamaan huomioon kilpailuasetelman antamat rajoitteet, Purasjoki toteaa.

Hänen mielestään Alkon monopolin lopettaminen on ensisijainen asia.

– Asetelma on oikea vasta sitten, kun jokainen kauppa voi itse miettiä suhteensa alkoholin myyntiin, Purasjoki sanoo.

Alkon verkostossa on noin 300 myymälää. Lisäksi yhtiöllä on yli 140 tilauspalvelupistettä. Alkon myymälöistä noin 150 sijaitsee päivittäistavarakaupan kahden markkinajohtajan, S-ryhmän ja Keskon, myymälöiden yhteydessä. Noin 70 on myymälää on S-ryhmän ja 68 Keskon kauppojen yhteydessä. Suomen Sparin kauppojen yhteydessä on 14 Alkoa.

Tuoreimmat osastosta