200308784 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Jukos-konflikti jarruttaa talouskasvua Venäjällä

Julkaistu: 28.7.2003 19:56

Öljy-yhtiö Jukosiin kietoutuva konflikti hidastaa jo kansantuotteen kasvua Venäjällä. Näin arvioivat venäläisen talouslehti Vedomostin haastattelemat analyytikot.

Analyytikkojen konsensusennusteen mukaan talouskasvu on hidastunut heinäkuussa kesäkuuhun verrattuna. Loppuvuonna analyytikot odottavat kasvun hidastuvan vielä lisää, ja he aikovat madaltaa ennusteitaan koko vuoden kasvusta.

Näkymien huonontumisen syynä on etenkin viranomaisten ja yritysten suhteiden kiristyminen, ennen kaikkea Jukosiin liittyvä jupakka.

Jukosin pääomistajiin kuuluva Platon Lebedev on ollut pidätettynä heinäkuun alusta lähtien syytettynä kavalluksesta vuonna 1994 tehdyssä Apatit-lannoiteyhtiön kaupassa.

Analyytikoiden näkemysten mukaan konflikti johtaa korkojen nousuun ja pääoman viennin kasvuun, minkä seurauksena aktiivisuus investoinneissa voi vähetä ja talouskasvu hidastua.

Lebedeville syyte myös veronkierrosta

Jukos-konflikti syveni maanantaina, kun Lebedev sai syytteen myös veronkierrosta. Moskovan syyttäjänvirasto on lisäksi ilmoittanut aloittavansa verotarkastuksen Jukosissa. Jukosiin kohdistuvien toimien taustalla on epäilty olevan poliittisia syitä. Tämän tulkinnan mukaan kyseessä on valtataistelu presidentti Vladimir Putinin lähipiirin ja suurliikemiesten välillä ja tutkinnan todellisena kohteena Jukosin pääomistaja Mihail Hodorkovski.

Tuoreimmat osastosta