20030202 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Mandatum uskoo USA:n talouden piristymiseen

Julkaistu: 23.7.2003 20:04

Pankkiiriliike Mandatumin tutkimusosasto arvioi Yhdysvaltojen talouden nousukäänteen olevan jo käynnissä ja vaikutusten ehtivän Suomen talouteen ensi vuoden aikana.

– Ulkoiset uhkien, kuten Irakin ja sars-epidemian vaikutukset ovat vähentyneet kesän aikana. Tämä näkyy sekä talouden indikaattoreissa että arvopaperimarkkinoiden kehityksessä, markkina-analyytikko Esko Immonen totesi eilen Mandatumin tuoreen markkinakatsauksen julkistamisen yhteydessä.

– Markkinoiden reaktiot perustuvat kuitenkin vielä erittäin paljon odotuksiin.

– Taloustilastot eivät vielä kerro vahvasta kasvusta, ja osakekursseihin sisältyy vielä vahvoja kasvuodotuksia. Yritysten tulokset ovat kyllä kohentuneet, mutta kurssit hinnoittelevat varsinkin Yhdysvalloissa vielä selvästi nopeutuvaa tuloskehitystä. Yritysten tulosten ennustettu kehitys edellyttää Yhdysvaltojen kokonaistaloudelta selvästi voimistuvaa kasvua ja ennen kaikkea yritysten investointien selvää kääntymistä kasvuun. Toistaiseksi amerikkalaisyritykset ovat lisänneet investointejaan pääasiassa korkeaan teknologiaan ja elektroniikkaan.

Perusteollisuuden alhainen tuotantokapasiteetin käyttöaste pitää sen investointitarpeet vielä alhaisina.

Euroalueen tilanne on heikohko

Euroalueen talouden tilannetta Mandatum pitää vielä huterahkona, vaikka Saksan taloudessa näkyykin vähäisiä elpymisen merkkejä.

– Euroalue ei pääse omin voimin vauhtiin, vaan Yhdysvaltojen apua kaivataan, Immonen arvioi.

– Tosin pienten euromaiden tilanne on selvästi Saksaa ja Ranskaa parempi.

Suomen osakemarkkinoiden Mandatum uskoo olevan kääntymässä parempaan.

– Metsäteollisuus on nousussa talouden toipumisodotusten vetämänä, ja sen tuloskehityksen pahin vaihe nähtiin todennäköisesti tämän vuoden huhti–kesäkuun aikana. Nyt dollarin tointuminen kesäkuun pohjalukemista ja Yhdysvaltojen paranevat näkymät vetävät metsäosakkeita ja muita suhdanteita seuraavia toimialoja.

Tuoreimmat osastosta